Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström sklenitev dogovora med EU-jem in ZDA pričakuje do poletja. Foto: EPA
Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström sklenitev dogovora med EU-jem in ZDA pričakuje do poletja. Foto: EPA

Notranji ministri EU-ja so v Bruslju dosegli politični dogovor o začetku pogajanj EU-ja z ZDA o prenosu bančnih podatkov v boju proti terorizmu.

Ker je bilo na zasedanju le dvanajst ministrov, za odločitev pa je potrebnih štirinajst glasov, bodo zdaj mandat za pogajanje z ZDA o prenosu bančnih podatkov formalno sprejeli na zasedanju Sveta za splošne zadeve 10. maja, in sicer brez razprave.

6. maja.

Slovenija je po navedbah ministrstva za pravosodje z vidika minimalne varnosti pred terorizmom in organiziranim kriminalom naklonjena pogajanjem z ZDA, vendar meni, da morajo biti v sporazumu jasne in učinkovite določbe glede pravic posameznikov, na katere se nanašajo osebni podatki. To še zlasti velja za popravke in pritožbe glede njihovih osebnih podatkov, možnost sodnega varstva, določeno sodno pristojnost glede dostopa do uporabe osebnih podatkov iz sistema Swift, prepoved posredovanja osebnih podatkov tretjim državam brez soglasja in rokov hrambe, so pojasnili na ministrstvu.

Sporazum so poslanci prvič zavrnili februarja
Države članice EU-ja so vmesni sporazum z ZDA o prenosu bančnih podatkov podprle že konec novembra 2009, tik pred uveljavitvijo Lizbonske pogodbe, ki daje Evropskemu parlamentu več pristojnosti na tem področju. A so nato poslanci februarja letos sporazum zavrnili, češ da ne ščiti dovolj pravice do zasebnosti in interesov evropskih državljanov. To je bilo prvič, da je parlament prekinil veljavnost mednarodne pogodbe, in nekateri menijo, da je s tem tudi pokazal svojo moč.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström sklenitev dogovora med EU-jem in ZDA pričakuje do poletja. Poudarila je, da zdaj prenos bančnih podatkov ne poteka in da tudi ne bo, dokler ne bo sklenjen nov sporazum. Evropski poslanci v resoluciji zahtevajo, naj bo prenos podatkov omejen le na tiste, ki so nujni za učinkovit boj proti terorizmu in usmerjeni. Sporazum naj bi ZDA omogočil dostop do bančnih podatkov in informacij o okoli 8.000 institucij in bank v okoli 200 držav, vključenih v sistem podjetja Swift s sedežem v Bruslju.