Foto: Reuters
Foto: Reuters

V prihodnjih dneh bo zakonodaja, ki jo je v torek potrdil Evropski parlament, objavljena v uradnem listu. Ukrajina pa si lahko sredstva obeta kmalu, so navedli v Svetu EU-ja.

Revizija večletnega finančnega okvira 2021–2027, vrednega 1216 milijard evrov v tekočih cenah, v skladu z dokončno potrjeno uredbo o dopolnitvah večletnega proračuna EU-ja predvideva povečanje za 64,6 milijarde evrov.

Revizija vključuje poseben 50 milijard evrov vreden finančni instrument za Ukrajino, za vzpostavitev katerega sta Svet EU-ja in parlament sprejela posebno uredbo. Do konca leta 2027 je za Kijev predvidenih 33 milijard evrov posojil in 17 milijard evrov nepovratnih sredstev.

V povečanje sta poleg tega vključeni dodatni dve milijardi evrov za spopad z migracijami in upravljanje meja ter 7,6 milijarde evrov za sodelovanje s tretjimi državami, tudi za podporo Zahodnemu Balkanu.

Revizija predvideva še 1,5 milijarde evrov za solidarnostni sklad za spopadanje s kriznimi razmerami, 1,5 milijarde pa za spodbujanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva.
Del povečanja bo pokritega iz dodatnih prispevkov držav članic v vrednosti 21 milijard evrov, 10,6 milijarde evrov pa s prerazporeditvijo obstoječih sredstev iz drugih programov.

Kot so zapisali pri Svetu EU-ja, bodo zakonodajno podlago v uradnem listu EU-ja objavili v prihodnjih dneh. Uredba o finančnem instrumentu za Ukrajino, ki bo omogočil podporo okrevanju, obnovi in modernizaciji te države, bo začela veljati dan po objavi.

Kijev pa si lahko izredno pomoč obeta "zelo kmalu po uveljavitvi", so pojasnili. O pogojih pomoči se bosta Evropska komisija in Ukrajina dogovorili v posebnem memorandumu.

O predlogu uredbe za vzpostavitev šest milijard evrov vrednega instrumenta za gospodarsko rast Zahodnega Balkana pa se morajo države članice in evropski poslanci še dogovoriti. Gre za dve milijardi evrov nepovratnih sredstev, ki jih vključuje revizija večletnega proračuna, in štiri milijarde evrov posojil.