Slovenija je, tako kot Švica in države Zahodnega Balkana, na letaku na zemljevidu obarvana temnomodro. Foto: Mojca Širok
Slovenija je, tako kot Švica in države Zahodnega Balkana, na letaku na zemljevidu obarvana temnomodro. Foto: Mojca Širok

V Evropskem parlamentu so pojasnili, da je šlo za tiskarsko napako, ki jo bodo popravili, letak pa vnovič natisnili.

Bruseljski dopisniki smo se dopoldne v Evropskem parlamentu zbrali na glavni predstavitveni novinarski konferenci o pripravah na evropske volitve, do katerih manjka še dobrih 100 dni.

Natisnjenega materiala ni bilo veliko, saj parlament teži k čim manjšemu okoljskemu odtisu, na manjših letakih so bile povzete le osnovne informacije o tem, kje na spletnih straneh parlamenta je mogoče dobiti podrobnejše podatke.

Dopisnik Dela Peter Žerjavič je tako opazil, da je na letaku službe Evropskega parlamenta za raziskave o njihovem projektu z naslovom Kaj Evropa počne zame tudi manjši zemljevid, na katerem so članice Evropske unije svetlo obarvane, nečlanice pa temneje.

In med temi se je ob Švici in državah Zahodnega Balkana znašla tudi Slovenija.

Letak je med predstavniki Slovenije v Bruslju izzval veliko ogorčenja.

Stalni predstavnik pri Evropski uniji Iztok Jarc je v pismu vodji kabineta predsednice Evropskega parlamenta zahteval, da se napaka popravi, pozval je tudi k javnemu opravičilu.

Po mnenju evropskega poslanca Socialistov in demokratov Matjaža Nemca, ki je pisal predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsoli, pa je letak nesprejemljiv in neprofesionalen.

Romana Tomc (EPP/SDS) je po poročanju STA-ja na omrežju X zapisala, da letaka sicer ni videla, a da se ne bi čudila, če bi bilo to res. "Podobno je leta 2021 nastajala tudi 'poglobljena' analiza o demokraciji, vladavini prava in temeljnih pravicah v Sloveniji, ki je kasneje služila kot podlaga za napad na vlado Janeza Janše", je dodala.