Spomin na 'dobre stare čase', ko so se v fička stlačile cele družine. Foto: EPA
Spomin na 'dobre stare čase', ko so se v fička stlačile cele družine. Foto: EPA
Hiša evropske zgodovine
Na ogled je postavljenih več kot 1.500 predmetov iz 35 držav in 300 muzejev iz Evrope in drugod. Foto: Reuters

Hiša evropske zgodovine se razprostira na 4.000 kvadratnih metrih in v sedmih nadstropjih. Projekt je vreden 55 milijonov evrov. Na ogled je postavljenih več kot 1.500 predmetov iz 35 držav in 300 muzejev iz Evrope in drugod. Obisk muzeja bo brezplačen, obiskovalci pa dobijo tablične računalnike, na katerih so obrazložitve v 24 jezikih.

Muzej je osredotočen na dogajanje v 20. stoletju, tako da ne manjkajo eksponati iz obeh svetovnih vojn, holokavsta, hladne vojne, pa tudi let, ko je nastajal EU, in sedanjosti, saj so razstavljeni predmeti iz kampanje o brexitu.

V muzeju je med drugim razstavljena bela zastava 750 S oziroma fičo, ki je opremljen z ljubljansko registrsko tablico iz časa Jugoslavije.

Težka naloga zbiranja predmetov
Vodja strokovne ekipe muzeja Taja Vovk van Gaal, je priznala, da je bilo težko izbrati predmete, s katerimi bi predstavili toliko držav. "Težko je bilo odgovoriti, kaj je zgodovina Evrope in kako jo lahko predstavimo v muzeju. Politika zbirk je, da skušamo predstaviti različne vidike enega dogodka. Enako smo počeli pri referendumu o brexitu," je povedala Slovenka, nekdanja vodja Mestnega muzeja Ljubljana.

Muzej ima prostore v zgradbi Eastman v bruseljskem parku Leopold. Projekt Hiše evropske zgodovine so napovedali že leta 2007, odpreti pa bi jo morali leta 2014.

Vabljeni tudi k ogledu tv-prispevka iz Kulture.

Hiša evropske zgodovine v Bruslju odpira vrata
Hiša evropske zgodovine v Bruslju odpira vrata