Naložbena pobuda EU-ja bo prerazporedila 37 milijard evrov. Foto: Pixabay
Naložbena pobuda EU-ja bo prerazporedila 37 milijard evrov. Foto: Pixabay

Evropska komisija je sredstva naložbene pobude v odziv na novi koronavirus prerazporedila iz neporabljenih sredstev in predfinanciranja več strukturnih in investicijskih skladov iz obdobja 2014–2020, pojasnjuje vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič: "Vse skupaj obsega 600 milijonov evrov. Za zdaj je Slovenija že pripravila prvi del, 280 milijonov na področju zdravstva, gospodarstva, dela in izobraževanja; to so nepovratna sredstva."

Države imajo pri določanju prioritet porabe sredstev proste roke; novost je, da nacionalno sofinanciranje ni potrebno, saj gre za 100-odstotno evropsko financiranje. Slovenija bo sredstva med drugim namenila krepitvi naložb v zdravstvu, nujni in zaščitni opremi; na trgu dela bo podprla skrajšani delovni čas.

Paleta je široka, dodaja državna sekretarka Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Monika Kirbiš Rojs: "V ta namen smo za zdaj uporabili samo sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj in Socialnega sklada, medtem ko se Kohezijskega sklada nismo dotikali, ker menimo, da bodo potem infrastrukturni projekti na področju okolja in prometa pomembni za vzpostavitev novega gospodarskega cikla."

Po dolgotrajnih neuspešnih usklajevanjih, ki jih je zaznamovala še pandemija novega koronavirusa, Evropska komisija sicer že pripravlja predlog novega okvira za proračun Unije med letoma 2021 in 2027; Zoran Stančič predvideva, da bo nov predlog proračuna skupaj z evropskim Skladom za okrevanje predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila 20. maja.