Komisija je zaradi previsokih in nepreglednih provizij v preteklosti že sprožila postopke proti dvema velikima svetovnima izdajateljema plačilnih kartic, Visi in Mastercardu. Foto: BoBo
Komisija je zaradi previsokih in nepreglednih provizij v preteklosti že sprožila postopke proti dvema velikima svetovnima izdajateljema plačilnih kartic, Visi in Mastercardu. Foto: BoBo

Medbančne provizije bankam in kartičnim hišam prinašajo milijardne dobičke, saj ne odražajo njihovih dejanskih stroškov. Po izračunih Evropske komisije naj bi se po zaslugi novih pravil te provizije zmanjšale za okoli šest milijard evrov letno.

Provizije, ki si jih ob plačilih s karticami zaračunavajo banke, se praviloma prenesejo najprej s trgovčeve banke na trgovca, ta pa jih nato vračuna v cene blaga oziroma storitev, ki jih prodaja. Tako jih na koncu plačajo kupci, in to vsi, ne le tisti, ki plačujejo s karticami.

Trgovci, ki morajo sprejemati vse kartice pod pogoji, ki jih postavijo izdajatelji teh kartic, bodo imeli po novem pravico sprejemati le tiste kartice, za katere bodo veljale navedene omejitve, druge pa bodo lahko zavrnili. To bi za kupce utegnilo pomeniti, da se bo nabor kartic, s katerimi bodo lahko plačevali, zmanjšal. A kot opozarjajo v parlamentu, bodo zato stroški nižji.

Petletno prehodno obdobje
Nova pravila provizije omejujejo na 0,2 odstotka vrednosti transakcije pri plačevanju z debetnimi karticami v tujini. Za plačevanje s temi karticami doma bo veljalo petletno prehodno obdobje. Pri plačilih s kreditnimi karticami bodo provizije omejene na 0,3 odstotka vrednosti transakcije.

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu nova pravila potrdili z veliko večino 621 glasov za in 26 proti. Zdaj jih morajo potrditi še države članice, kar naj bi predvidoma storile še pred poletjem, nato pa se bodo šest mesecev po uveljavitvi začela izvajati. "Ta zakonodaja (...) bo vzpostavila enotne pogoje za plačila po vsej Evropi. Okrepila naj bi preglednost provizij, stimulirala konkurenco in tako trgovcem kot uporabnikom omogočila, da izberejo tiste kartične sheme, ki jim nudijo najboljše pogoje," je dejal poslanec Pablo Zalba.

Evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je nova pravila označila kot "dobra za potrošnike, dobra za podjetja in dobra za inovacije". "Nekonkurenčne in skrite medbančne provizije so predolgo zviševale stroške trgovcem in potrošnikom. Z današnjim glasovanjem smo še dan bližje koncu tega," je poudarila v odzivu.

Iz novih pravil bodo sicer izvzete t. i. tristranske kartične sheme, kakršne imata Diners in American Express, pri katerih sodeluje le ena banka. Pravila tudi ne bodo veljala za poslovne kartice, ki se uporabljajo le za kritje poslovnih stroškov, in se ne nanašajo na dvig gotovine na bankomatih.