Reintke in Eickhout (z leve). Foto: EPA
Reintke in Eickhout (z leve). Foto: EPA

Reintke je ob izvolitvi obljubila, da se bo borila za zeleno, socialno in demokratično Evropo, v kateri ni prostora za rasizem in sovraštvo. Napovedala je tudi upor proti skrajni desnici. "Potreben bo pogum, vendar smo močnejši," je ob tem sporočila.

Eickhout pa je napovedal, da bo kot vodilni kandidat pokazal, da so Zeleni protiutež skrajni desnici in da je zelena, socialna in vključujoča Evropa mogoča. Opozoril je, da bodo tokratne volitve izjemno pomembne. "Naš planet se hitro segreva, na naših mejah poteka grozljiva vojna, neenakost pa se povečuje. Hkrati skrajna desnica pridobiva priljubljenost, čeprav ponuja le polarizacijo, izključevanje in napačne rešitve," je sporočil.

Reintke je od leta 2022 sopredsednica politične skupine Zeleni/EFA v Evropskem parlamentu, kjer je poslanka od leta 2014. Po navedbah stranke se zavzema za zeleni prehod in socialno pravičnost ter je borka za feminizem in pravno državo. Študirala je politologijo v Berlinu in Edinburgu.

Eickhout je podpredsednik poslanske skupine Zelenih/EFA-ja v Evropskem parlamentu, v katerem je poslanec od leta 2009. Pred prihodom v Evropski parlament je sodeloval pri več projektih, povezanih z mednarodnimi okoljskimi vprašanji. Študiral je kemijo in okoljske vede na univerzi Radboud v Nijmegenu in živi v Utrechtu.

Zelenim se napoveduje manj sedežev

Nedavna anketa možganskega trusta Evropski svet za zunanje odnose (ECFR) ob krepitvi desnice v Evropi Zelenim, ki imajo v tem mandatu 71 poslank in poslancev, po evropskih volitvah napoveduje manj sedežev kot v trenutnem sklicu. Glede na napovedi bi Zeleni izgubili deset sedežev.

Predsednik Evropske zelene stranke, evroposlanec Thomas Waitz, medtem pravi, da pričakuje, da bodo Zeleni ohranili svojo sedanjo moč v Evropskem parlamentu.

Kongres stranke se je začel v petek in se bo nadaljeval do nedelje, ko bodo po napovedih potrjevali volilni program stranke.

Evropska zelena stranka izbrala vodilna kandidata za volitve v Evropski parlament