Predvolilni dogodek Evropske levice na srečanju v Ljubljani. Foto: EPA
Predvolilni dogodek Evropske levice na srečanju v Ljubljani. Foto: EPA

"Številni trdijo, da je Evropa danes daleč od ljudi. Mi pa trdimo, da si morajo ljudje Evropo priboriti nazaj, na tem bo temeljila naša volilna kampanja," je na novinarski konferenci povedal Baier.

Poudaril je, da so ljudje razočarani nad politiko vladajočih strank, češ da te ne zagotavljajo dostojnega življenjskega standarda. "Ljudje se zato obračajo k skrajni desnici, mi pa jim želimo ponuditi alternativo," je dodal in ocenil, da se bo na letošnjih evropskih volitvah okrepila skrajna desnica.

Na vprašanje o morebitni pridružitvi pred kratkim nastale nemške stranke Združenje Sahre Wagenknecht (BSW) stranki Evropske levice je poudaril, da identiteta te stranke še ni popolnoma oblikovana. "Nisem prepričan, ali se stranka opredeljuje kot leva. Če se, bo verjetno njen naravni dom Evropska levica," je dodal.

Ljubljano je obiskal tudi nekdanji vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn. Foto: Borut Živulović/BOBO
Ljubljano je obiskal tudi nekdanji vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn. Foto: Borut Živulović/BOBO

Novinar TV Slovenija Adrijan Bakič je poročal, da Evropska levica združuje 26 levih strank, od socialistov do komunistov, da sta na dogodku Naš trenutek nastopila tudi nekdanji vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn in nekdanji ekvadorski predsednik Rafael Correa. Kot je dodal, ima v zdajšnjem sklicu Evropskega parlamenta politična skupina Evropske združene levice 37 poslancev. Zadnje projekcije kažejo, da bo to ostala najmanjša politična skupina v Evropskem parlamentu s podobnim številom mest.

Potrdili so volilni program

Stranka Evropske levice je potrdila tudi svoj volilni program, katerega prednostne naloge so med drugim boj za nižje življenjske stroške, boj proti podnebnim spremembam, boj proti neofašizmu, krepitev državljanskih pravic, krepitev miru in demokracije ter krepitev javnih storitev in socialnih pravic.

Asta Vrečko je dejala, da se upirajo kapitalizmu, ki izkorišča ljudi. Foto: EPA
Asta Vrečko je dejala, da se upirajo kapitalizmu, ki izkorišča ljudi. Foto: EPA

Kot je pojasnila koordinatorica slovenske Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko, prednostne naloge temeljijo na enakosti, solidarnosti in zavezanosti zelenemu prehodu. "Naše vrednote so pravičnost, solidarnost in tovarištvo. Upiramo se kapitalizmu, ki izkorišča tako ljudi kot naravo. Skupaj verjamemo, da lahko samo na temeljih trajnostnega razvoja, pravičnosti za vse, odpravi diskriminacije in uporu proti skrajni desnici, zgradimo enotno in solidarno Evropo," je še dodala.

Walter Baier je avstrijski politik in ekonomist. Politično dejaven je postal že v času študija ekonomije, ko je bil leta 1977 izvoljen za predsednika Komunistične študentske zveze in leta 1981 nasprotoval kandidaturi neonacistične skupine na volitvah v študentski zbor, je sporočila Evropska levica.

Walter Baier je bil za predsednika Evropske levice izvoljen leta 2022. Foto: EPA
Walter Baier je bil za predsednika Evropske levice izvoljen leta 2022. Foto: EPA

Med letoma 1994 in 2006 je bil predsednik Komunistične stranke Avstrije (KPÖ) in urednik avstrijske revije Volksstimme. Decembra 2022 je bil izvoljen za predsednika Evropske levice, od takrat pa zagovarjal potrebo po preoblikovanju evropske politike, da bi se z družbenimi in ekološkimi izzivi spoprijela v korist večine.

Nosilka liste stranke Levica na evropskih volitvah Nataša Sukič?

V Levici so že končali evidentiranje kandidatov za evropske volitve, ki bodo 9. junija, liste pa še niso predstavili. Za nosilko liste naj bi visoko kotirala poslanka Nataša Sukič.

Na zadnjih volitvah Levici ni uspel preboj v Evropski parlament, Evropska levica pa je bila s 37 poslanci in poslankami najmanjša politična skupina.

Predvolilni dogodek Evropske levice v Ljubljani