Junija bodo volitve v Evropski parlament. Foto: Reuters
Junija bodo volitve v Evropski parlament. Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije iz EPP-ja Ursula von der Leyen, ki se poteguje za nov mandat, je na današnjem predvolilnem soočenju o ekonomskih temah med prioritetami prihodnjega dolgoročnega proračuna EU-ja navedla obrambo in varnost, konkurenčnost, razogljičenje in digitalizacijo. Ob tem je poudarila, da je treba o morebitnih dodatnih prioritetah opraviti razpravo z voditelji držav članic.

Varnost, digitalizacijo in zeleni prehod je navedel tudi eden izmed treh vodilnih kandidatov Renew Sandro Gozi, Nicolas Schmit iz vrst PES-a pa se je osredinil na konkurenčnost v širšem pomenu besede, torej tudi vlaganje v digitalizacijo, zdravstvo, izobraževanje in infrastrukturo.

Kandidata socialistov in liberalcev sta podprla povečanje evropskega proračuna in skupno zadolževanje za potrebe krepitve evropske obrambe, medtem ko se von der Leyen glede tega ni želela opredeliti.

ID bi odpuščal in ukinjal agencije

Anders Vistisen iz skrajno desne stranke Identiteta in demokracija (ID) je izrazil nasprotovanje skupnemu zadolževanju in povečanju proračuna. Predlagal je, da bi odpustili deset tisoč uslužbencev evropskih institucij in prepolovili število agencij EU-ja ter s tem privarčevali denar.

Von der Leyen, Schmit in Gozi so poudarili tudi pomen dokončanja unije kapitalskih trgov, s čimer bi sprostili dodatna sredstva za financiranje prioritet. Kandidat liberalcev je odgovornost za neuspeh na tem področju pripisal EPP-ju, na kar je kandidatka te stranke odgovorila, da je komisija pripravila načrt, zdaj pa morajo delo opraviti države članice.

Predstavnik ID-ja se je na drugi strani zavzel za manj birokracije in davkov ter čim bolj svoboden evropski notranji trg. Poudaril je tudi pomen proste trgovine s prijateljskimi državami in regijami, kot so ZDA, Južna Amerika in jugovzhodna Azija.

Ursula von der Leyen za dialog s Kitajsko

Kitajski pa je treba po njegovem mnenju preprečiti sodelovanje v vsej evropski ključni infrastrukturi. Preprečiti je treba tudi, da bi otroci v EU-ju imeli dostop do družbenih omrežij v kitajski lasti, je dejal in se zavzel za prepoved TikToka.

Von der Leyen se je medtem zavzela za dialog s Kitajsko in tudi ukrepanje v primeru nepravičnih trgovinskih praks. Schmit je izrazil nasprotovanje protekcionizmu, vendar pa da EU ne sme biti naiven. S tem se je strinjal tudi Gozi.

Vodilni kandidati drugih petih evropskih strank se današnjega soočenja o ekonomskih temah v organizaciji bruseljske skupine strokovnjakov Bruegel in britanskega časopisa Financial Times niso udeležili.