Vrh voditeljev EU-ja, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters
Vrh voditeljev EU-ja, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters

V sklepni izjavi so podprli mirovni načrt v desetih točkah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki se je tudi udeležil vrha. Zagotovili so, da bo EU skupaj z Ukrajino skušal pridobiti čim širšo mednarodno podporo za ta načrt.

"Evropa bo z nami do naše zmage. Od več evropskih voditeljev sem slišal trditve o njihovi pripravljenosti, da nam dajo potrebno orožje in pomoč, tudi letala. Zdaj imam več dvostranskih srečanj, na katerih bom posebej izpostavil vprašanje bojnih letal in drugega letalstva," je Zelenski dejal na novinarski konferenci po plenarnem zasedanju z vsemi voditelji.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da je slišala poziv Zelenskega k nujnosti takojšnje pomoči. "Danes smo ena družina, družinski člani pa si pomagajo med sabo. Lahko računate na nas," je poudarila in napovedal deseti sveženj sankcij proti Rusiji, ki bo vključeval ukrepe proti "številnim vojaškim in političnim voditeljem", na seznam sankcioniranih pa bodo dodali tudi tiste, ki širijo rusko propagando. Poleg tega bo nov sveženj sankcij vključeval dodatne prepovedi izvoza v skupni vrednosti več kot deset milijard evrov, je povedala.

Prihodnost Ukrajine je v Uniji

Evropski svet je poleg tega zagotovil podporo pri obnovi Ukrajine, pri čemer EU skupaj s partnerji krepi prizadevanja glede uporabe sredstev, zamrznjenih v okviru sankcij proti Rusiji.
Glede evropske perspektive Ukrajine pa so zapisali, da vrh pozdravlja reformna prizadevanja Ukrajine v teh težkih časih za državo in jo spodbuja, naj nadaljuje po tej poti in izpolni pogoje za članstvo v EU-ju. Kot so še navedli, EU podpira Ukrajino pri njenih prizadevanjih, in poudarili, da je prihodnost Ukrajine v Uniji.

Ukrajinski predsednik se je v četrtek vrha voditeljev EU-ja prvič udeležil osebno, potem ko jih je od začetka ruske agresije redno nagovarjal prek videopovezave. Zahvalil se jim je za dobave orožja, pri čemer pa je poudaril, da je treba biti hitrejši od Rusije. Izrazil je prepričanje, da bo Ukrajina "postala del Evropske unije". Želi si, da bi se pristopna pogajanja za članstvo v EU-ju začela še letos.

Glede približevanja Ukrajine članstvu je Ursula von der Leyen dejala, da je Ukrajina naredila velik napredek na poti proti evropski integraciji, a da gre za proces, pri katerem ni strogo določene časovnice. "Komisija tesno sodeluje z ukrajinsko vlado. Ni toge časovnice pri njeni integraciji, ampak delamo korak za korakom," je dejala.

Voditelji EU-ja so podprli mirovni načrt Zelenskega