Ursula von der Leyen. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen. Foto: Reuters

"Čeprav na vse težave ne gledamo povsem enako, se strinjamo, da so izzivi vse večji. Pa naj gre za konkurenco iz tujine, pretirano regulacijo doma, podnebne spremembe, izgubo biotske raznovrstnosti ali pa demografski upad," je von der Leyen naštela izzive evropskega agroživilskega sektorja.

"Evropski agroživilski sektor potrebuje dolgoročno perspektivo, da bi se lahko spoprijelo s temi izzivi," je povedala na odprtju strateškega dialoga, v katerem sodelujejo predstavniki kmetov, podeželskih skupnosti, agroživilske industrije, finančnih institucij in znanosti.

Izrazila je upanje, da bo 27 predstavnikov kmetov, podeželskih skupnosti, industrije, okoljevarstvenikov, potrošnikov, finančnega sektorja in akademikov uspelo vzpostaviti medsebojno zaupanje, da bodo upoštevali stališča drug drugega in našli skupno rešitev za prihodnost evropskega kmetijstva.

Kot je dejala, se zaveda, da iskanje konsenza in skupnega pogleda ni lahka naloga, vendar pa je po njenem mnenju pred udeleženci dialoga izjemna priložnost, da oblikujejo prihodnost.

"Želim vam zagotoviti, da bodo vizija ali pa morda nasveti oziroma celo konkretna priporočila, o katerih se boste dogovorili do poletja, vplivali na delo v prihodnjih letih," je dejala.

Dialog v času protestov

Po današnjem uvodnem srečanju bo v okviru dialoga pod vodstvom nemškega strokovnjaka Petra Strohschneiderja v prvi polovici leta sledilo več tematskih srečanj. Po navedbah virov iz krogov blizu dialoga je naslednje plenarno zasedanje predvideno za sredino marca, medtem pa bo razprava potekala na ravni manjših delovnih skupin.

Te bodo obravnavale vprašanja o ekonomskem položaju kmetov, kmetovanju v okviru okoljskih ciljev, uporabi znanosti in tehnološkega napredka v agroživilskem sektorju ter o evropskem prehranskem sistemu v vse bolj konkurenčnem svetu.

Skupine bodo pripravile stališča, ki jih bodo nato obravnavali na plenarnem zasedanju in bodo predvidoma del končnega poročila. Poročilo naj bi pripravili do konca avgusta oziroma začetka septembra, so še povedali viri.

Kot so poudarili po koncu uvodnega srečanja, so se udeleženci danes strinjali o takšnem pristopu k razpravi. Vprašanja o načinu dela naj bi rešili brez večjih težav.

Strohschneider bo po navedbah komisije o dialogu redno obveščal tudi države članice in Evropski parlament in se posvetoval z njimi. Ob začetku dialoga je izrazil prepričanje, da je mogoče najti ravnovesje med ekonomskim, ekološkim in socialnim vidikom celotnega prehranskega sistema.

V dialogu so zastopani predvsem evropska združenja in organizacije iz agroživilskega sektorja. Drugi deležniki bodo lahko medtem svoja stališča udeležencem dialoga posredovali prek posebnega portala.

Strateški dialog o prihodnosti kmetijstva, ki ga je von der Leyen napovedala že v svojem govoru o stanju v Uniji septembra lani, se sicer začenja v času, ko kmetje v več državah članicah EU-ja protestirajo zaradi nezadovoljstva z odločitvami oblasti. Med drugim protesti potekajo v Nemčiji, Franciji in na Poljskem, v sredo pa so se kmetje zbrali tudi pred Evropskim parlamentom v Bruslju.