Von der Leynova se mudi na prvi EU-turneji, odkar so jo julija potrdili za novo predsednico Evropske komisije. Foto: Reuters
Von der Leynova se mudi na prvi EU-turneji, odkar so jo julija potrdili za novo predsednico Evropske komisije. Foto: Reuters

Von der Leynova je na obisku pri italijanskem premierju Giuseppeju Conteju predlagala nov migracijski dogovor v okviru EU-ja, ki bi omogočil svež in nov začetek na področju migracij.

Zavzela se je za nov način delitve bremen, saj so Italija, Španija in Grčija zaradi svoje geografske lege preobremenjene.

"Potrebujemo učinkovite in hkrati človeške postopke," je dejala Nemka. "Zavedamo se, da migracije ne bodo izginile, so dediščina globalnega sveta," je dodala.

Opozorila je, da solidarnost ni enosmerna ulica in da mora priti z obeh strani. "Če bomo sodelovali, bomo našli rešitev," je poudarila.

Politika zaprtih pristanišč

Italijanska populistična vlada sledi politiki zaprtih pristanišč in humanitarnim ladjam z rešenimi prebežniki ne dovoli vplutja. Veliko ladij je tako dalj časa ujetih na odprtem morju, dokler države članice Rimu ne obljubijo, da bodo prevzele del rešenih prebežnikov.

Conte pa je na današnjem srečanju s predsednico Evropske komisije poudaril pomen gospodarske rasti v EU-ju in Italiji. Rim je namreč z Brusljem že dalj časa v sporu zaradi visokega javnega dolga.

Von der Leynova je trenutno na prvi turneji po državah EU-ja, odkar so jo sredi julija v Evropskem parlamentu potrdili za novo predsednico Evropske komisije.

Doslej je že obiskala Francijo, Poljsko, Hrvaško in Španijo, v Bruslju pa se je v četrtek sešla z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

V Sredozemlju obtičali ladji s 163 prebežniki

V Sredozemskem morju v bližini italijanske obale na dovoljenje za vplutje v varno pristanišče čakata dve ladji nevladnih organizacij s 163 rešenimi prebežniki na krovu, med katerimi sta tudi dve noseči ženski. Na ladji španske nevladne organizacije Proactiva Open Arms, ki je ponoči na morju pred libijsko obalo rešila 68 migrantov, je zdaj 123 ljudi. Organizacija opozarja, da rešeni prebežniki kažejo jasne znake, da so bili v Libiji podvrženi nasilju.