S slabega je šlo na slabše. Foto: EPA
S slabega je šlo na slabše. Foto: EPA

Prvo tovrstno poročilo je Rdeči križ izdal leta 2009, potem ko je leta 2008 kriza prizadela Evropo. "Niti v naših najhujših nočnih morah si nismo predstavljali, da bomo danes, pet let po nastopu krize, morali reči, da se je stanje s slabega spremenilo na slabše," je na novinarski konferenci, ki je potekala v okviru regionalnega srečanja vodstev nacionalnih organizacij Rdečega križa, priznala direktorica za Evropo pri Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca Anitta Underlin.

Tako so organizacije Rdečega križa lani razdelile pomoč v hrani več kot 3,5 milijona ljudem, kar pomeni, da je tovrstno pomoč potrebovalo kar 75 odstotkov več ljudi kot leta 2007. Tokratno poročilo pa kaže tudi, da je vse več ljudi, ki na novo stopajo v revščino.
Kar 43 milijonov brez zagotovljenega obroka
Po podatkih Eurostata kar 43 milijonov Evropejcev nima zagotovljenega vsakodnevnega obroka hrane. Povečuje se tudi nova skupina revnih, tj. zaposlenih, ki kljub rednim prihodkom na koncu meseca ne morejo pokriti niti osnovnih stroškov.

"Pred našimi očmi se dogaja splošna degradacija, z milijoni, ki padajo v revščino, pretresljivimi stopnjami brezposelnosti in vse več zaposlenimi, ki prihajajo k Rdečemu križu," je povzela Underlinova.

Pri tem je posebej pereč položaj mladih, saj v posameznih državah brezposelnost med njimi dosega tudi do 60 odstotkov. Prav tako je ogrožena skupina med 50. in 64. letom starosti, kjer je število brezposelnih naraslo z 2,8 milijona v letu 2008 na 4,6 milijona lani.

Ogrožena tudi pomoč za Slovenijo
Generalni sekretar Rdečega križa Slovenije Danijel Starman pa je opozoril, da bo Evropski parlament konec meseca odločal o prihodnosti ukrepa dobave hrane iz intervencijskih zalog za najbolj ogrožene. "Če bi bila ta pomoč ukinjena, bo samo Rdeči križ Slovenije ob 2.300 ton hrane, ki jo vsako leto razdeli pomoči najbolj potrebnim," je poudaril.

Obenem je Starman predstavil začetek nacionalne dobrodelne akcije za financiranje 10.000 dodatnih prehranskih svežnjev Lepo je deliti 2013, ki se bo z dobrodelnim koncertom v ljubljanskem Cankarjevem domu začela v nedeljo.