Povprečno gospodinjstvo ima  precej naprav, ki se jih lahko preklopi na stanje pripravljenosti. Nove tehnologije že omogočajo, da aparati tudi v stanju pripravljenosti porabijo zelo malo energije. Foto: EPA
Povprečno gospodinjstvo ima precej naprav, ki se jih lahko preklopi na stanje pripravljenosti. Nove tehnologije že omogočajo, da aparati tudi v stanju pripravljenosti porabijo zelo malo energije. Foto: EPA
Električna napeljava
Leta 2004 je evropsko gospodinjstvo v povprečju porabilo 4.098 kilovatnih ur električne energije. Foto: EPA

Poročilo Evropske komisije kaže, da je poraba elektrike v gospodinjstvih narasla za 10,8 odstotka, v industriji za 9,5 odstotka, v storitvenem sektorju pa za 15,8 odstotka, s čimer so bili izničeni vsi prihranki, ki jih je med letoma 1999 in 2004 prinesla učinkovitejša tehnologija.

Med razlogi za večjo porabo so med drugim dejstvo, da gospodinjstva po nakupu novega aparata starega ne zavržejo, ampak uporabljajo oba, stanje pripravljenosti aparatov, nevarčne žarnice in novi aparati, kot so računalniki, DVD-predvajalniki, ki jih je v evropskih gospodinjstvih vsak dan več.

Veliko energije bi privarčevali, če bi navadne žarnice z žarilno nitko zamenjali z varčnimi žarnicami, saj prve za oddajanje svetlobe porabijo kar 95 odstotkov energije.

Do leta 2022 20 odstotkov nižja poraba?
Leta 2004 je evropsko gospodinjstvo v povprečju porabilo 4.098 kilovatnih ur električne energije, raziskava pa napoveduje, da se bo poraba še povečevala. Na Evropski komisiji so sicer prepričani, da bi lahko z ustreznejšo energetsko politiko porabo zmanjšali za najmanj 800 ur na gospodinjstvo oziroma za okoli 20 odstotkov do leta 2020.

Novembra lani je Evropska komisija v načrtu za zmanjšanje porabe energije za 20 odstokov predlagala 60 konkretnih ukrepov, vendar pa je raziskava, ki jo je opravil Skupni raziskovalni center, pokazala več slabosti tega načrta, čeprav je na splošno že prinesel več pozitivnih učinkov.

Poročilo tako predlaga počasno ukinjanje žarnic na žarilno nitko ter zamenjavo starih in energetsko potratnih naprav z novimi varčnejšimi.