EU je odvisen od človeškega kapitala, zato je Erasmus pomemben, je dejal ciprski minister za evropske zadeve. Foto: EPA
EU je odvisen od človeškega kapitala, zato je Erasmus pomemben, je dejal ciprski minister za evropske zadeve. Foto: EPA

Tako poslanci kot evropski komisar za proračun Janusz Lewandoeski so bili kritični do držav članic, ki niso držale svojih obljub.

Po besedah komisarja so države članice dolžne dokazati, da jim je mar za izobraževanje in mobilnost študentov, ter spoštovati svojo zavezo, da bodo zagotavljale neprekinjeno financiranje študentov v programu Erasmus.

Izobraževanje je tudi eno izmed sredstev za boj proti visoki brezposelnosti mladih, je poudaril Lewandoeski in pojasnil, da je bilo do zdaj porabljenih že 99 odstotkov sredstev, predvidenih za Erasmus za letošnje leto, a pričakovati je, da bodo nekatere države za to še potrebovale denar. Po izračunih Evropske komisije v letošnjem letu manjka 90 milijonov evrov.

Več poslancev je v razpravi opozorilo, da so za težave financiranja programa izmenjave študentov odgovorne vlade držav članic, ker niso dale obljub, ki so jih dale državljanom Unije.

Ciprski minister za evropske zadeve Andreas Mavrojanis je poslance skušal pomiriti in jim zagotoviti, da financiranje programa vseživljenjskega učenja, kamor sodi tudi program Erasmus, za letos in prihodnje leto ne bo ogroženo.

To je zagotovil tudi komisar Lewandoseki in povedal, da so denar že poslali nacionalnim agencijam v 33 državah. Zaradi negotovosti pa je ogroženo financiranje revnejših študentov pozneje.

Mavrojanis je pred poslanci dejal, da sta mobilnost študentov in Erasmus ključna za mlade generacije in prihodnost Evropske unije. Obljubil je, da bo ciprsko predsedstvo storilo vse, kar je v njegovi moči, da tega programa ne bodo ogrozili.