Ekonomist Jože Mencinger bo nosilec liste PS-ja za evropske volitve. Foto: BoBo
Ekonomist Jože Mencinger bo nosilec liste PS-ja za evropske volitve. Foto: BoBo
Roman Jakič
Jakič je na današnji novinarski konferenci dejal, da obžaluje, da je Jelko Kacin vztrajal pri tem, da bo nosilec liste sam, s tem pa "postavil svoj interes pred skupne cilje liste, to je čim boljši rezultat članic ALDE-ja". Foto: BoBo
Kacin odgovarja, da "težko pristaja na dejstvo, da bi nosilec skupne liberalne liste postal evroskeptik". Foto: MMC TZV SLO/Ergyn Žječi

Medtem ko je evropski poslanec Jelko Kacin iz vrst LDS-a vztrajal, da bo nosilec liste on, je bilo to za PS nesprejemljivo, saj bo njen nosilec ekonomist Jože Mencinger.

Po mnenju vodje volilnega štaba PS-ja Romana Jakiča je "razumljivo, da nosilca skupne liste predlaga največja stranka", zato je predlagala Mencingerja, ki ni strankarski kandidat, a uživa vso podporo PS-ja in visoko podporo javnosti.

Jakič: "Kacin postavil skupni interes pred skupne cilje liste"
Za druge stranke to očitno ni bilo sprejemljivo, čeprav so jim to povedali že na prvem srečanju. Že takoj po odločitvi PS-ja, da bo nosilec liste Mencinger, je sodelovanje odklonil DL in se odločil za samostojno kandidaturo na evropskih volitvah.

PS je pogovore za skupno listo nadaljeval z Zaresom in LDS-om - srečali so se dvakrat, nazadnje v soboto, ko so sporočili, da bodo pogovore še nadaljevali. Jakič pa je na današnji novinarski konferenci dejal, da obžaluje, da je Kacin vztrajal pri tem, da je nosilec liste, s tem pa "postavil svoj interes pred skupne cilje liste, to je čim boljši rezultat članic ALDE-ja" - Jelko Kacin je namreč v ponedeljek sporočil, da se je "PS z dozdajšnjimi aktivnostmi že sam izločil iz morebitnega dogovora", zato si bo prizadeval za povezavo z DL-jem in Zaresom.

Kacin Mencingerja vidi kot evroskeptika
Kacin pa je v svojem odzivu na Jakičeve besede nato zapisal, da si kljub že marca zbranemu zadostnemu številu podpisov za samostojno kandidaturo že mesec dni prizadeva povezati vse liberalne stranke, zato "težko pristaja na dejstvo, da bi nosilec skupne liberalne liste postal evroskeptik".

Pravi tudi, da je "Pozitivna slovenija pozabila povedati", da je bil dogovor štirih liberalnih strank in vodje politične skupine ALDE-ja Guya Verhofstada, da poiščejo nosilca liste, ki bo "glede na svoja stališča do EU-ja sprejemljiv kot nosilec liste ALDE oz. neke vrste "dežnik" za vse stranke".

PS pa je iz teh pogovorov po Kacinovem mnenju "enostransko in samovoljno izključil najprej DL, potem pa Mencingerja predstavil kot nosilca svoje in še skupne liste, brez pripravljenosti za drugačne dogovore".

Jakiča ne bo na listi
V PS-ju sicer drugih kandidatov na svoji listi še ne razkrivajo, je pa Jakič povedal, da sam zaradi predkazenskega postopka v primeru Stožice ne bo kandidiral. PS pa računa na tak izid na volitvah, da bo dobil zastopstvo v Evropskem parlamentu, je še dodal.
V Zaresu so pojasnili, da po sobotnem sestanku še kakšnega skupnega srečanja na temo skupnega nastopa na evropskih volitvah ni bilo. Tako ocenjujejo, da takšna možnost ni več realna oz. da ni več v igri.

Rok za vložitev kandidatnih list za evropske volitve se sicer izteče v petek opolnoči.
Že danes pa so na Državno volilno komisijo (DVK) svoje kandidature vložili SDS z nosilcem liste Milanom Zverom na čelu, skupna lista SLS + NSi z nosilcem Lojzetom Peterletom in zunajparlamentarna stranka Solidarnost z nosilcem Dušanom Kebrom.