Še vedno bodo vizume potrebovali srbski prebivalci na Kosovu, ki bodo morali od oblasti v Beogradu pridobiti posebne potne liste. Foto: EPA
Še vedno bodo vizume potrebovali srbski prebivalci na Kosovu, ki bodo morali od oblasti v Beogradu pridobiti posebne potne liste. Foto: EPA

Evropski komisar za pravosodje Jacques Barrot je sporočil, da bodo predlog o liberalizaciji vizumske politike za države Zahodnega Balkana predstavili prihodnji torek, v skladu s predlogom pa bo novi režim začel veljati s 1. januarjem leta 2010.

Po besedah Barrota bodo v novi režim najprej vključene Črna gora, Srbija in Makedonija, pozneje v letu 2010 pa se jim bosta pridružili še Albanija in BiH. Predlog mora uradno potrditi še vseh 27 pravosodnih ministrov članic EU-ja, vendar naj soglasna potrditev ne bi bila potrebna.

Prva izpolnila standarde Makedonija
Makedonija je po ocenah EU-ja že uveljavila standarde za liberalizacija vizumskega režima, kar pomeni zadovoljiv nadzor na mejah, biomterične potne liste in napore v boju proti kriminalu ter korupciji. Od Črne gore in Srbije pričakujejp, da bosta omenjene standarde uveljavili do konca letošnjega leta.

Glede Srbije ostaja problem Nizozemska, ki se ne strinja s popuščanjem, dokler se ne razčisti vprašanje vojnih zločincev, toda Barrot je prepričan, da jo bodo z argumenti lahko prepričali. "Ne bomo kaznovali srbske mladine zaradi slabega ravnanja Miloševića," je dejal evropski komisar.