Palestinski predsednik je Zapateru povedal, da je zadovoljen s stališčem Evropske unije. Foto: EPA
Palestinski predsednik je Zapateru povedal, da je zadovoljen s stališčem Evropske unije. Foto: EPA
Mahmud Abas in Jose Luis Rodriguez Zapatero
Zapatero: Evropska unija bo stopila skupaj in pomagala Gazi. Foto: EPA

Španski premier, ki je v Madridu gostil palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, je poudaril, da si želi oblikovati močno, skupno stališče do tega, kaj se je zgodilo na območju Gaze in glede humanitarnih razmer na območju. Zapatero, čigar država trenutno predseduje Evropski uniji, je povedal še, da bo španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos svojim kolegom iz drugih evropskih držav v ponedeljek predlagal, naj se zavzamejo za odpravo blokade območja Gaze, ki je pod nadzorom skrajnega palestinskega gibanja Hamas.

Moratinos je ta teden že napovedal, da bodo zunanji ministri Evropske unije razpravljali o načrtu odprave blokade Gaze, da bi zagotovili prihod humanitarne pomoči, trgovskega blaga in ljudi. V osnutku zasedanja piše, da je "izraelska blokada Gaze nesprejemljiva in protiproduktivna, tudi z vidika izraelske varnosti", v osnutku pa naj bi pisalo tudi, da bo EU pozval k odprtju meja v skladu z "novim mehanizmom", ki vključuje seznam prepovedanega materiala in "strog nadzor nad tem, kam je namenjeno uvoženo in izvoženo trgovsko blago".

Ministri EU-ja o izraelski blokadi
Ministri naj bi na srečanju v ponedeljek razpravljali tudi o varnostnih zadržkih Izraela, ki se boji, da bi po odpravi blokade na območje Gaze začeli tihotapiti orožje. Izrael je blokado Gaze uvedel junija leta 2006, ko so Palestinci ugrabili izraelskega vojaka, še zaostrili pa so jo junija leta 2007, ko je po večdnevnem divjanju nasilja nadzor nad območjem prevzelo gibanje Hamas.

Izrael je pred dnevi sicer dovolil dostavo nekaterih proizvodov na območje Gaze, med njimi so predvsem živilski proizvodi, prepoved dostave nujno potrebnega gradbenega materiala in industrijskega blaga pa še vedno velja. Odločitev so izraelske oblasti sprejele po hudih kritikah, ki so se na njih usule po napadu izraelske vojske na ladje s pomočjo za Gazo pretekli teden, ko je umrlo devet aktivistov.

Abasu na pomoč tudi predsednik Obama
Palestinski predsednik Mahmud Abas je po pogovoru z Zapaterom povedal, da je zadovoljen z vlogo in stališčem Evropske unije, ki naj bi ju sprejeli za območje Gaze. Abas se je ta teden v Washingtonu že srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, pogovore, kjer sta se osredotočila predvsem na mirovne pogovore med Izraelom in Palestinci, pa sta označila za konstruktivne.

Zapatero je ob tem izrazil upanje, da se bodo s prizadevanji predsednika Obame v primernem času premaknili do neposrednega dialoga in do pogajanj med sprtima stranema. Neposredni pogovori med stranema so bili namreč prekinjeni decembra 2008, ko je Izrael na območju izvedel 22-dnevno ofenzivo, v kateri je umrlo več kot 1.300 Palestincev in 13 Izraelcev.