Čeprav Združeno kraljestvo izstopa iz EU-ja, bo zdaj nastopilo prehodno obdobje do konca leta, to obdobje pa se lahko podaljša za največ dve leti. Foto: Reuters
Čeprav Združeno kraljestvo izstopa iz EU-ja, bo zdaj nastopilo prehodno obdobje do konca leta, to obdobje pa se lahko podaljša za največ dve leti. Foto: Reuters

Na Otoku bodo odhod zaznamovali s posebno sejo vlade, drevi pa bo sodržavljane nagovoril premier Boris Johnson. Na vladnem poslopju bodo projicirali uro, ki bo odštevala čas do izstopa. Eden najglasnejših zagovornikov brexita, sicer dolgoletni evropski poslanec, Nigel Farage na trgu pri parlamentu pripravlja celo veliko zabavo.

Sporazum, po katerem bo država zapustila evropsko zvezo 28 držav članic, ki jih bo tako s 1. februarjem imela 27, sta London in Bruselj sklenila oktobra lani. Ta teden so ga potrdili evropski poslanci in poslanke ter države članice Evropske unije. Pretekli teden pa so ga podpisali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in britanski premier Boris Johnson.

Nemčija in Francija za tesno partnerstvo

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se medtem zavzela za tesno partnerstvo med EU-jem in Združenim kraljestvom v prihodnje.

Macron je dejal, da upa na kar se da trden in tesen prihodnji odnos z Londonom. "Vendar to ne bo enak odnos, kot ga poznamo več desetletij. Hkrati ne moreš biti notri in zunaj. Britanci so se odločili za izstop iz EU-ja. Ne bo več enakih nalog, niti enakih pravic," je povedal.

Odhod je označil za šok. "To je zgodovinski opozorilni znak, ki mora odmevati v vsaki državi, biti slišan po vsej Evropi in pri nas spodbuditi razmislek," je Macron povedal v kratkem televizijskem nagovoru. Po njegovih besedah se je brexit zgodil, ker so države članice Unije nagnjene k temu, da "Evropo naredijo za grešnega kozla za svoje lastne težave".

Nemška kanclerka je brexit označila za globok rez. "Vendar pa želimo z Veliko Britanijo ostati tesen partner in prijatelj," je poudarila. Posvarila je pred intenzivnimi pogovori o prihodnjih odnosih med Londonom in Brusljem. "Veliko bo odvisno od Britanije. Bolj ko se bo umaknila od pogojev enotnega trga, bolj se bo moral naš prihodnji odnos spremeniti," je izpostavila.

Združeno kraljestvo formalno izstopa iz EU-ja

Cerar poudaril pomen povezanosti evropskih institucij in državljanov

Slovenski zunanji minister Miro Cerar je na tiskovni konferenci, na kateri je komentiral tudi današnjo odločitev Sodišča EU-ja, da ni pristojno za tožbo Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice nespoštovanja arbitražne odločbe o meji, obžaloval izstop Združenega kraljestva iz EU-ja, saj je bil "zagovornik širitve Zahodnega Balkana, zagovarjal je iste vrednote in pristope kot Slovenija". Ob tem je dodal, da Združeno kraljestvo ostaja pomemben igralec na mednarodnem odru.

"Košček zgodovine za le 50 penijev," pravijo prodajalci svojim strankam. Foto: Reuters

Brexit je po njegovih besedah tudi "sporočilo drugim državam in njihovemu vodstvu, kot tudi državljanom in državljankam EU-ja, da EU, kljub številnim prednostim, ki jih prinaša, lahko hitro postane odtujen od državljanov, če si za ta EU vsak dan ne prizadevamo tako voditelji, družbene skupine kot posamezniki, da bo šel EU v pravo smer, da bo krepil ekonomsko moč, vpliv na svetu, notranjo solidarnost, človekove pravice (...) in vse tisto, kar dela EU velik. Če bodo dovolili, da se politika in institucije oddaljujejo od državljank, smo lahko ponovno v nevarnosti, da se pojavijo podobna vprašanja."

Prehodno obdobje do konca leta

Ločitveni sporazum pokriva pravice državljanov, finančno poravnavo in vprašanje meje na irskem otoku ter opredeljuje prehodno obdobje, ki bo trajalo do konca leta 2020 in ga je mogoče podaljšati za največ dve leti. Strani bosta morali v tem obdobju doseči dogovor o prihodnjih odnosih, sicer sledi t. i. trdi brexit.

Prehodno obdobje pomeni, da bomo lahko vsi državljani EU-ja do konca leta oziroma v tem prehodnem obdobju lahko še naprej na Otok potovali z osebnimi izkaznicami, še naprej bo potekala izmenjava študentov Erasmus, enake ostajajo tarife za klice po telefonu in mobilno gostovanje (ang. roaming), tudi gospodarsko sodelovanje bo potekalo brez carin.

Prva večja sprememba pa bo, da bodo morali angleški člani evropskih institucij te zapustiti. Institucije pa bodo delovale v sestavi poslancev ali predstavnikov iz 27 držav EU-ja.