V skladu s sprejeto reformo bo policija v BiH-u delovala pod enotnim vodstvom. Foto: Reuters
V skladu s sprejeto reformo bo policija v BiH-u delovala pod enotnim vodstvom. Foto: Reuters

Hrvaški, muslimanski in srbski politiki v BiH-u so potrebovali štiri leta, da so se dogovorili o poenotenju policijskih sil, ki so bile do zdaj razdeljene po etničnem načelu. Reformi so najbolj nasprotovali v Republiki srbski, saj se bojijo, da bodo s tem izgubili moč in vpliv.

S sprejetjem reforme bo lahko BiH z Brusljem podpisal sporazum o stabilizaciji in približevanju, ki je prvi korak do polnopravnega članstva v Evropski uniji.

Slovenska veleposlanica v Sarajevu Nataša Vodušek je dejala, da bo Slovenija kot trenutno predsedujoča EU-ju vložila maksimalne napore, da bi BiH 28. aprila podpisal omenjeni sporazum z EU-jem. Ob tem je povedala, da bo v primeru tehničnih težav naslednji datum za podpis sporazuma 26. maj.

Da si bo slovensko predsedstvo prizadevalo za čimprejšnji podpis sporazuma z BiH-om je potrdil tudi slovenski zunanji minister in predsedujoči evropskim zunanjim ministrom Dimitrij Rupel, je tudi izrazil pričakovanje, da bo današnji dogodek spodbuda za BiH v smeri izvajanja preostalih prednostnih nalog na področju reform.

G. V.