Zelenski je v nagovoru pozval k novim sankcijam proti Rusiji. Foto: Reuters
Zelenski je v nagovoru pozval k novim sankcijam proti Rusiji. Foto: Reuters

"Končati se morajo vsi spori v Evropi, notranji spori, ki zgolj spodbujajo Rusijo, da vedno bolj pritiska na vas," je dejal Zelenski, ki je vrh EU-ja nagovoril prek videopovezave.

"Samo z veliko enotnostjo je mogoče najti učinkovite odgovore na vse, kar je Rusija storila proti nam in proti vam," je še povedal v nagovoru, ki je objavljen tudi na spletni strani urada ukrajinskega predsednika.

Voditelje držav članic EU-ja je pozval, naj sprejmejo šesti sveženj sankcij proti Rusiji. "Dogovor o šestem svežnju sankcij je treba sprejeti. Mora biti učinkovit, torej mora vključevati tudi nafto. Da bo Rusija občutila ceno za tisto, kar dela proti Ukrajini in celotni Evropi. In da bomo mi in vi končno postali neodvisni od ruskega energetskega orožja. Vsaj od nafte," je povedal.

Izrazil pa je tudi prepričanje, da bodo članice, ki so zadržane glede ukrajinske kandidature za članstvo v EU-ju, spremenile svoje stališče. "Želimo, da Ukrajina prejme status kandidatke za članstvo. Izpolnili smo vsa merila za to," je poudaril.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je Zelenskemu na Twitterju zahvalil za iskren nagovor. Zagotovil je, da bo EU Ukrajini pomagal pri likvidnosti in povojni obnovi. "Še naprej bomo krepili vaše zmogljivosti za obrambo prebivalcev in države," je še zapisal Michel.

Voditelji so po nagovoru Zelenskega nadaljevali razpravo o Ukrajini, vključno s sankcijami proti Rusiji. "Položaj glede šestega svežnja sankcij je kompleksen, a je luč na koncu predora," so povedali viri pri EU-ju.

Orban: Dogovora ni

Madžarski premier Viktor Orban je ob prihodu na vrh EU-ja zanikal, da bi države že dosegle kompromis glede embarga na uvoz ruske nafte, odgovornost za to pa je pripisal Evropski komisiji, ker pred objavo predloga ni najprej zagotovila strinjanja članic.

"Nobenega dogovora ni," je poudaril Orban ob prihodu na dvodnevni izredni vrh, ki se ga še zadnjič pred predajo oblasti udeležuje tudi slovenski premier Janez Janša.

Pred tem je sicer iz Bruslja prišla novica, da so stalni predstavniki članic na današnjem srečanju dosegli politični dogovor o embargu na uvoz ruske nafte, ki naj bi bil del šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije v Ukrajini. Podrobnosti sicer niso bile objavljene, naj bi pa kompromisna rešitev predlagala določeno izvzetje za Madžarsko oz. nafto, ki se v EU uvozi prek naftovoda.

Orban zavrača embargo na rusko nafto. Foto: Reuters
Orban zavrača embargo na rusko nafto. Foto: Reuters

A Orban je zdaj zatrdil, da se Madžarska s predlogom ne strinja in da soglasja v EU-ju ni. Zamisel, da bi bila iz embarga izvzeta nafta, ki prihaja po naftovodu, se mu zdi "dober pristop". "Vendar pa potrebujemo jamstva za primer nesreče na naftovodu, ki teče skozi Ukrajino, da bomo potem lahko rusko nafto dobili prek drugih virov," je dejal madžarski premier.

V preteklih dneh so namreč iz Ukrajine prišla opozorila, da bi se naftovodu Družba, ki poteka čez ukrajinsko ozemlje proti članicam EU-ja in prek katerega se oskrbuje Madžarska, lahko tudi "kaj zgodilo".

Odgovornost za to, da ni dogovora glede embarga na rusko nafto, pa je Orban pripisal Evropski komisiji, ki da je preveč hitela s predlogom, namesto da bi prej zagotovila strinjanje držav članic. Dejal je, da bi bilo treba najti rešitev za težave Madžarske z oskrbo z energenti, šele nato objaviti načrt o sankcijah. "Odgovornost za to, da danes nimamo dogovora, bo na ramenih komisije," je dejal Orban.

Enotnost EU-ja

Glavno sporočilo vrha naj bi bila enotnost EU-ja glede embarga.

Evropski svet bo Svet EU-ja pozval tudi, naj čim prej načne vprašanje začasne izjeme za surovo nafto, ki priteče po naftovodih.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer približno tretjina ruske nafte v EU priteče po naftovodu Družba, dve tretjini pa sta uvoženi po morju.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na začetku maja v Evropskem parlamentu predlagala postopno uvedbo prepovedi uvoza vse nafte iz Rusije. Za surovo nafto je komisija predlagala šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa bi se to po prvotnem predlogu izteklo konec leta.

Temu že od začetka najostreje nasprotuje Madžarska, ki je zaradi svojega geografskega položaja močno odvisna od nafte, ki priteče po naftovodu.

EU se odloča o šestem svežnju sankcij proti Rusiji