Židan ostro nasprotuje uvedbi GSO-jev v evropsko kmetijstvo in hormonov v živinorejo. Foto: BoBo
Židan ostro nasprotuje uvedbi GSO-jev v evropsko kmetijstvo in hormonov v živinorejo. Foto: BoBo

V naslednjem letu se bo namreč preverjalo izvajanje kmetijske politike, predvsem se bo iskalo poenostavitve, je po srečanju s Hoganom pojasnil Židan in dodal, da je komisarju na tem področju ponudil aktivno pomoč.

"V roku enega leta je težko narediti korenite spremembe, lahko pa se določimo področja, kjer je največ nepotrebnih administrativnih obremenitev, in jih potem skupno rešimo v roku dveh ali treh let," je poudaril minister.

Židan odločno proti hormonom in GSO-jem
S komisarjem sta se dotaknila tudi prostotrgovinskih sporazumov z ZDA in drugimi partnerji. Za Židana je zelo pomembno, da komisija v teh pogajanjih upošteva, da je področje kmetijstva tisto, v katerega se ne sme posegati. Tako se po njegovih pojasnilih med drugim ne sme posegati v zaščito pred gensko spremenjenimi organizmi in ne sme se dovoliti uporaba hormonov pri reji živali.

Po njegovih besedah mu je komisar zatrdil, da je kmetijstvo tisto področje, o katerem ne bo dovolil, da se komisija pogovarja. Židan je Hogana opozoril tudi na kršitve evropske zaščite terana kot slovenskega vina na Hrvaškem.

Zaščita terana je dokončna, takšno je po ministrovih navedbah enotno mnenje slovenske stroke. Pomembnost zaščite terana kot dela naše identitete želi predstaviti komisarju, zato bo Kras v ospredju komisarjevega obiska v Sloveniji. Komisar je namreč sprejel Židanovo povabilo na uradni obisk.