Najpomembnejša slovenska trgovinska partnerica zunaj EU-ja je Švica. Foto: Reuters
Najpomembnejša slovenska trgovinska partnerica zunaj EU-ja je Švica. Foto: Reuters

Švicarje so poleg tematik, povezanih s koronakrizo, zanimali predvsem odnosi z EU-jem in v povezavi s tem prihajajoče predsedovanje Slovenije Svetu EU-ja.

Osrednji del obiska predsednika slovenskega parlamenta Igorja Zorčiča so bili pogovori z gostiteljem, predsednikom nacionalnega sveta Švice Andreasom Aebijem. Poleg tega se je sestal z vodji nekaterih parlamentarnih teles, med drugim z vodjo delegacije za EU in Efto Ericom Nussbaumerjem. Obisk je končal s srečanjem s predsednikom Švice Guyem Parmelinom.

Kot je povedal, je Švicarje zanimalo predvsem to, kako se Slovenija spopada s pandemijo ter katere ukrepe sprejema za pomoč gospodarstvu in drugim prizadetim skupinam, pa tudi vloga parlamenta pri tem.

Poleg tega je sogovornikom predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja EU-ju v drugi polovici leta. Kot je povedal, so za Švico odnosi z EU-jem in dostop na skupni evropski trg zelo pomembni.

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič se je srečal tudi s predstavnikom
slovenskega društva Kulturni most Švica-Slovenija Janezom Čukom. V Švici po ocenah predsednika društva živi okrog 15.000 Slovencev, največ v nemško govorečem delu Švice. V dopolnilni pouk slovenščine, ki ga izvaja Združenje staršev otrok dopolnilnega pouka slovenščine, pa je vključenih okoli 170 otrok.

Slovenijo zanima kohezijski prispevek Švice

Za Slovenijo je pri tem posebej zanimivo sodelovanje v okviru t. i. kohezijskega prispevka Švice, v okviru katerega je Slovenija v obdobju 2007–2017 že prejela več kot 18 milijonov evrov. Švica je prižgala zeleno luč za novo tranšo tega prispevka, a se je ta ustavila, ker strani ne dosežeta dogovora o institucionalnem okvirnem sporazumu.

Na dnevnem redu so bile še izkušnje držav z velikimi infrastrukturnimi projekti, pri čemer ima Švica bogate izkušnje, obe državi pa nekatere stične točke, saj se med drugim nahajata v alpskem prostoru in izvajata nekatere relativno drage projekte, je povedal Zorčič.

Na splošno je predsednik DZ-ja svoj današnji obisk ocenil kot "nadgradnjo dobrih odnosov med državama" in "temelj bodočemu, še bolj pestremu sodelovanju na gospodarskem in številnih drugih področjih".