Ministri so na zasedanju precej pozornosti namenili tudi napetim odnosom na Kosovu. Foto: Twitter/MZZ
Ministri so na zasedanju precej pozornosti namenili tudi napetim odnosom na Kosovu. Foto: Twitter/MZZ

Prva pomembna tema ponedeljkovega srečanja zunanjih ministrov članic EU-ja v Bruslju je bila pomoč Ukrajini. Rusija namreč uničuje civilno infrastrukturo z namenom, da bi ljudje zmrzovali in bili ob najosnovnejše dobrine. Kot je za Radio Slovenija poročal bruseljski dopisnik Igor Jurič, so se ministri zavzeli za nadaljnjo vsestransko pomoč napadeni državi, zato so tudi odobrili dve dodatni milijardi evrov za financiranje evropskega mirovnega instrumenta, iz katerega gre denar za vojaško pomoč Ukrajini.

Pomoč bo tudi civilna in Slovenija pri tem po besedah zunanje ministrice Tanje Fajon, ki se je prav tako udeležila srečanja v Bruslju, že sodeluje. "Slovenija je prejšnji teden pomagala s pomočjo v paketih hrane, toplimi odejami, grelci za okoli 800 družin, tako da bodo lažje preživeli zimo. Priključili smo se tudi z eno največjih donacij doslej za iniciativo žito iz Ukrajine v višini milijona evrov," je dejala ministrica.

Kljub intenzivnim pogovorom pa se ministrom še ni uspelo dogovoriti o sprejetju že devetega svežnja sankcij proti Rusiji. Visoki predstavnik Unije za zunanjo politiko Josep Borrell upa, da se bo to zgodilo še do konca tega tedna.

Zasedanja v Bruslju se je udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Foto: Twitter/MZZ
Zasedanja v Bruslju se je udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Foto: Twitter/MZZ

Potrditev sankcij proti Iranu in poziv Kosovu

So pa ministri potrdili sankcije proti 29 posameznikom in organizacijam v Iranu. Te med drugim vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanj v Unijo. Razlog je nasilje nad protestniki in pa prodaja brezpilotnih letalnikov Rusiji.

Ministri so precej pozornosti namenili tudi napetim odnosom na Kosovu. Zaradi skrb vzbujajočih razmer so obe strani pozvali, naj se vzdržita nasilja in provokacij. Borrell je ob tem napovedal, da bo posebni odposlanec Unije Miroslav Lajčak v sredo odpotoval v regijo in se še pred začetkom četrtkovega vrha voditeljev vrnil v Bruselj, tako da bo voditeljem lahko predstavil najnovejše razmere.