Foto:
Foto:
Coxov poziv evropskim voditeljem.

Stranka evropskih socialistov
(PES) je pridobila še en sedež in ima po najnovejših podatkih Evropskega parlamenta 201 mesto v parlamentu. Tretja po moči je Evropska liberalnodemokratska stranka (ELDR) s 66 poslanci.

Skupina Zeleni/Evropska svobodna zveza ima 42 poslancev, Združena evropska levica (EUL/NGL) pa 39. Šesta je Unija za Evropo narodov (UEN), ki ima 27 mest, sedma - Evropa demokracij in različnosti (EDD) - pa ima 15 poslancev. Nerazporejenih je še 66 poslancev.

Glede na projekcije se razmerje moči v parlamentu v primerjavi s prejšnjim sklicem ne bo bistveno spreminjalo. Tudi v obdobju 1999-2004 je bila najmočnejša skupina EPP (do širitve 1. maja letos 232 poslancev, nato 295), sledila je PES (po volitvah leta 1999 175 poslancev, po 1. maju 232), tretji pa so bili liberalci (do 1. maja 52, po njem 67 poslancev).

Nizka volilna udeležba v EU-ju
Volilna udeležba na volitvah v Evropski parlament je bila po podatkih Gallupovega inštituta 45,5-odstotna. Udeležba v 15 starih članicah EU-ja naj bi bila po Gallupovih projekcijah 47,7-odstotna, v desetih novinkah pa naj bi bila 28,7-odstotna. Gallupov inštitut je pred volitvami napovedal, da bo udeležba 52-odstotna. Na zadnjih volitvah leta 1999 je v EU-ju volilo 49,8 odstotka volilnih upravičencev.

Največja udeležba, 92-odstotna, je bila sicer v Belgiji, najnižja pa na Slovaškem, saj jo je Gallup Europe ocenil na 20 odstotkov, slovaška tiskovna agencija TASR pa poroča o slabih 17 odstotkih.

Najmanj sedem skupin v novem parlamentu
Po trenutnih projekcijah naj bi v parlamentu delovalo sedem političnih skupin, ni pa izključen nastanek še kakšne nove. Kar 69 poslancev ni namreč razvrščeno v nobeno politično skupino, opazovalci pa menijo, da iz te skupine lahko nastaneta najmanj dve novi politični grupaciji - skupina evroskeptikov in skrajna desnica.

Cox: Večina evropskih poslancev proevropskih
Dosedanji predsednik Evropskega parlamenta Pat Cox je izjavil, da bo velika večina poslancev, od 85 do 90 odstotkov, proevropsko usmerjena. Z novimi volitvami pa 732-člansko telo dobiva novo manjšino evroskeptikov in celo skupino skrajne desnice, zato je Cox voditelje pozval, naj odgovorijo na izziv, ki ga predstavlja ta nova manjšina, ter pokažejo svoje vodstvene sposobnosti in svoja evropska prepričanja prenesejo v širšo javnost.

Ustanovna seja novega Evropskega parlamenta bo od 20. do 23. julija. Na njej bodo izbrali predsednika parlamenta novega sklica in 14 podpredsednikov, po načrtu pa naj bi potrdili tudi imenovanje novega predsednika Evropske komisije.

Slovenski poslanci v treh najmočnejših
V treh najmočnejših političnih skupinah v Evropskem parlamentu bo sedelo
tudi vseh sedem slovenskih evropskih poslancev. Največ, kar štirje, bo po še nedokončnih volilnih izidih okrepilo najmočnejšo politično skupino EPP - ED. Gre za po dva poslanca iz NSi-ja in SDS-a. En poslanec iz ZLSD-ja bo sedel v drugi najmočnejši politični skupini PES, dva, ki prihajata iz najmočnejše slovenske stranke LDS, pa bosta sedela v po moči tretji politični skupini Evropske liberalnodemokratske stranke (ELDR).