Foto:
Foto:

Doslej je za predvolilno kampanjo največ (11,72 miljonov SIT) porabil SDS, sledi pa ji skupna lista LDS-a in DeSUS-a z 9,32 milijona SIT.

Stranke večinoma niso prejele nobenih prispevkov oziroma posojil, ki bi presegali trikratno povprečno mesečno plačo, razen skupne liste SMS-a in Zelenih Slovenije ter liste Glas žensk Slovenije. Nobenih stroškov z volilno kampanjo pa doslej niso imeli organizatorji volilne kampanje SLS-a, SNS-a, DS-a, SSN-a in NSD-ja.

Sredstva po strankah
V ZLSD-ju so doslej zbrali 5,261 milijona tolarjev, za kampanjo pa so doslej porabili 3,761 milijona tolarjev. V NSi-ju so za promocijo liste doslej namenili 3,219 milijona tolarjev, nekoliko manjši pa je dosedanji obseg prejetih sredstev, in sicer 2,379 milijona tolarjev. SMS je za financiranje volilne kampanje skupne liste z Zelenimi Slovenije doslej prejel 1,5 milijona tolarjev, za kampanjo pa je do sedaj namenil 2,573 milijona tolarjev. Lista Glas žensk Slovenije, ki je za kampanjo prejela milijon tolarjev, je porabila 826.788 tolarjev. Lista Slovenija je naša je doslej prejela 2,75 milijona tolarjev, za volilno kampanjo liste pa so porabili 246.000 tolarjev. Lista Stranke ekoloških gibanj (SEG) je doslej porabila 80.000 tolarjev, vendar stranka za kampanjo še ni prejela nobenih sredstev.

Med stroške volilne kampanje sicer zakon prišteva stroške tiskanja in razobešanja plakatov, stroške objavljanja predvolilnih oglasov in sporočil v javnih glasilih, stroške organizacije in izvedbe predvolilnih shodov ter stroške tiskanja, reprodukcije in razpošiljanja predvolilnega materiala, ki se pošilja neposredno volivcem.

60 tolarjev na volilnega upravičenca
Vsaka stranka lahko za volilno kampanjo porabi največ 60 tolarjev na volilnega upravičenca oziroma 97 milijonov tolarjev. Tokrat jih lahko, poleg pravnih in fizičnih oseb iz Slovenije, prispevajo tudi tiste iz Evropske unije.

Vse prispevke za volilno kampanjo morajo stranke zbirati na posebnih transakcijskih računih, za tiste prispevke, ki presegajo tri povprečne mesečne plače v Sloveniji, pa v poročilih celo posebej navesti natančne podatke o donatorju.