Foto:
Foto:

Več žensk kot moških imata na svojih kandidatnih listah le Glas žensk Slovenije (GŽS) in Stranka ekoloških gibanj Slovenije (SEG), saj pri obeh strankah kandidirajo štiri ženske in trije moški, medtem ko je pri vseh drugih strankah razmerje obrnjeno.

Povprečna starost 46 let
Kot so sporočili iz statističnega urada je povprečna starost kandidatov 46 let. Največ, 29, jih je starih od 40 do 49 let, medtem ko je mlajših od 29 osem, starejših od 60 pa enajst. Z najmlajšo kandidatno listo se predstavlja stranka Slovenija je naša (SJN) s povprečno starostjo kandidatov 37,7 let, z najstarejšo pa LDS in DeSUS (54,6 let).

Polovica z visoko izobrazbo
Največ kandidatov, 45, ima visoko izobrazbo, med katerimi se jih 9 ponaša z magisterijem, 15 pa z doktoratom. Srednješolsko izobrazbo ima 16 kandidatov, trije so svoje šolanje zaključili s poklicno šolo, eden pa z osnovno. Po izobrazbeni strukturi sicer izstopa Slovenska demokratska stranka (SDS), kjer se za sedeže v Evropskem parlamentu potegujejo kar štirje kandidati z doktoratom, Stranka slovenskega naroda pa se lahko pohvali le z dvema visoko izobraženima kandidatoma.