Foto:
Foto:

Štirinajst dni pred volitvami v Evropski parlament opravljena anketa je tretja po vrsti, sicer pa so rezultati podobni tistim iz prejšnjega tedna.

Za tri odstotke manj je bilo tistih, ki niso vedeli, ali bodo na volitve šli ali ne. Volitev pa se ne bi udeležila skoraj četrtina vprašanih, kar je štiri odstotke več kot prejšnji teden.

LDS-u največ glasov
Če bi bile volitve v Evropski parlament to nedeljo, bi za listo LDS-a in DeSUS-a glasovalo 18 odstotkov volivcev, kar je sedem odstotkov več kot prejšnji teden. Za tri odstotke je zrasla tudi podpora SDS-u, ki ima sedaj 11-odstotno podporo, na tretjem mestu pa je ZLSD s sedmimi odstotki glasov.

Novo Slovenijo podpira dobrih pet odstotkov. Listo SMS-a in Zelenih je pri prejšnjem merjenju podprlo manj kot odstotek vprašanih, zdaj kar pet odstotkov, kandidate SLS-a pa bi volilo več kot štiri odstotke anketiranih. Za listo SNS-a bi se odločilo malo manj kot štiri odstotke vprašanih, Slovenija je naša bi dobila 1,9 odstotka glasov, Glas žensk 1,8 odstotka in Demokratska stranka 1,3 odstotka. Manj kot odstotek glasov bi dobili Stranka ekoloških gibanj in Stranka slovenskega naroda.

Kacin na vrhu med kandidati
Med kandidati je na vrhu Jelko Kacin z 9,7 odstotka glasov, drugi je Borut Pahor z osmimi odstotki in pol, za njim Lojze Petrle z 8,3 odstotka glasov. Le dobre štiri odstotke vprašanih bi izbralo kandidata, ki ga ni na listah, kar 41 odstotkov pa jih še ni vedelo, komu bi dali preferenčni glas.