Foto:
Foto:
Tudi Britanci so izbirali svoje evroposlance.
Tudi pri nas so nekateri že oddali svoj glas.

V Sloveniji je bil danes zadnji dan za predčasno glasovanje. Na izide volitev pa bo treba počakati do nedelje, saj skupna pravila o objavi izidov določajo, da jih lahko objavijo po zaprtju vseh volišč, to bo v nedeljo po 22.00. Evropske poslance so izbirali tudi britanski volivci.

Na Nizozemskem je bila volilna udeležba v enakem času na prejšnjih volitvah leta 1999 za štiri odstotke večja. Volilna udeležba se je takrat povzpela le do 29,9 odstotka, s čimer se je Nizozemska uvrstila na drugo mesto - takoj za Veliko Britanijo - med članicami EU-ja z najnižjo volilno udeležbo.

V naslednjih dneh bodo volitve tudi v drugih članicah EU-ja, v večini, tudi v Sloveniji, pa 13. junija. Prvič pa na evropskih volitvah sodeluje tudi 20.740 volilnih upravičencev iz Gibraltarja, ki volijo britanske stranke.

Delni izidi že danes?
Nizozemska je kljub pravilom, da lahko države objavijo rezultate volitev šele v nedeljo ob 22.00 napovedala, da utegne izide objaviti že danes, saj naj bi ti bili delni in neuradni.

Evropska komisija v Bruslju je sporočila, da v tem primeru proti Haagu ne bo ukrepala takoj. Morebitne sankcije bodo proti Nizozemski sprejeli po koncu volitev. Namigi o predčasnem razkritju delnih neuradnih izidov pa se pojavljajo tudi v Veliki Britaniji.

Predčasne volitve končane
Predčasne volitve v Sloveniji so potekale od torka do četrtka od 9.00 do 17.00 na sedežih okrajnih volilnih komisij (upravnih enot) pa tudi na sedežih upravnih enot Cerknica, Metlika in Dravograd, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo sedeža.