Foto:
Foto:

Kljub zadržanosti komisije glede dajanja izjav pred koncem volitev v vseh članicah je tiskovni predstavnik komisije Pietro Petrucci povedal, da bodo zadevo preučili in se nato odločili, kako ukrepati.

Na Nizozemskem so sinoči slavili krščanski demokrati, del vladajoče koalicije, z več kot 24 odstotki, tesno za njimi pa opozicijski socialdemokrati. Obe največji stranki bosta imeli v prihodnjem Evropskem parlamentu po sedem sedežev, medtem ko jih Nizozemski pripada 27 od skupaj 732. Volilna udeležba je bila tokrat razmeroma visoka, saj je na volišča prišlo skoraj 40 odstotkov upravičencev, je poročal Radio Slovenija.

V preteklih dneh je komisija Haag sicer skušala prepričati, naj počaka z objavo rezultatov, saj ga v nasprotnem čaka postopek pred evropskim sodiščem v Luksemburgu. Predsednik Evropskega parlamenta Pat Cox je za Radio Slovenija dejal, da je bila takšna praksa ves čas. Njegova močna želja je, da bi se vsi držali že preizkušenega in primernega skupnega načina preštevanja glasov do zaprtja vseh volišč in z objavo rezultatov počakali do nedelje do 22. ure. V Veliki Britaniji so to včeraj spoštovali. Sicer pa je predsednik Cox Slovence, ki jih volitve še čakajo, pozval k čim večji udeležbi na voliščih.