Foto:
Foto:

Volilni upravičenci, ki se ne bodo mogli udeležiti volitev v nedeljo, 13. junija, ker jih takrat ne bo v domačem kraju oziroma kraju, kjer imajo stalno prebivališče in kjer so vpisani v volilni imenik, lahko do četrtka med 9.00 in 17.00 oddajo svoj glas na upravnih enotah, kjer imajo stalno prebivališče.

Predčasne volitve potekajo tudi na sedežih upravnih enot Cerknica, Metlika in Dravograd, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo svojega sedeža.

Način obkrožanja glasovnic
Vsak volivec lahko glasuje za eno listo kandidatk in kandidatov, tako da obkroži zaporedno številko liste. Na že izbrani listi pa volivec podeli tudi preferenčni glas, tako da označi še kandidata, ki mu daje prednost pred preostalimi kandidati.

Skrivnosti preferenčnega glasu
Vendar volivci lahko svoj preferenčni glas oddajo le kandidatu z izbrane liste, nikakor pa prednostnega glasu ne morejo podeliti enemu od kandidatov z druge liste. Če bo volivec na glasovnici pravilno obkrožil zaporedno številko ene od list, preferenčni glas pa oddal kandidatu z druge, bo šel glas le listi, preferenčni glas pa se v tem primeru ne bo upošteval.