Na Wall Streetu je zadnje dni glavna tema ta, kdaj bo Fed začel zniževati obseg odkupov obveznic v okviru kvantitativnega sproščanja. Nekateri pričakujejo, da bo Fed
Na Wall Streetu je zadnje dni glavna tema ta, kdaj bo Fed začel zniževati obseg odkupov obveznic v okviru kvantitativnega sproščanja. Nekateri pričakujejo, da bo Fed "na zavoro" stopil že naslednji mesec, kar delniškim trgom seveda ne ustreza. Foto: Reuters
Applove delnice so bile lani jeseni vredne več kot 700 dolarjev, letos pa so padle pod 400 dolarjev, a so se zdaj že za več kot 20 odstotkov pobrale z letošnjega dna. Foto: Reuters
Lukine delnice so v torek poskočile na 10,99 evra in so s tem skoraj 40 odstotkov višje kot ob vstopu v leto 2013. Foto: BoBo

pozitivno presenetil.

Industrijska proizvodnja v 17 državah evra se je junija v primerjavi z majem povzpela za 0,7 odstotka, potem ko je mesec prej doživela 0,2-odstotni padec. Drugi najpomembnejši nemški konjunkturni indeks, Zew, je avgusta s 36,3 porasel na 42,0 točke in z najvišjo vrednostjo po marcu presegel napovedi. Zaupanje v nemško gospodarstvo se krepi, je pa čutiti nekaj negotovosti pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo 22. septembra.

BDP naj bi bil višji za 0,2 odstotka
Danes bodo objavljeni podatki o gospodarski rasti evrskega območja v drugem četrtletju. Ekonomisti napovedujejo, da se bo BDP zvišal za 0,2 odstotka. Zelo malo, a vendar - enoinpolletna recesija, najdaljša po uvedbi skupne valute, se bo končala. Razloga za veselje vseeno ni. Večina opozarja, da gre bolj za ciklično kot strukturno okrevanje, navsezadnje je obseg gospodarske dejavnosti še vedno tri odstotke nižji kot na vrhuncu leta 2008.

Šibka rast vsaj do leta 2015
Evropska centralna banka je sicer poskrbela, da so poslovne banke dobile (za več kot tisoč milijard evrov) poceni denar, vendar denar v glavnem ni prišel v gospodarstvo. Malo je možnosti, da bo Evropa pred letom 2015 doživela omembe vredno stopnjo rasti. V vsakem četrtletju do leta 2015, po Reutersovi anketi med ekonomisti sodeč, ni pričakovati višje gospodarske rasti od 0,4 odstotka, čeprav bo centralna banka v tem obdobju obresti verjetno obdržala le pri polovici odstotka.

Tečaji delnic na Lj. borzi (13. avgust):

LUKA KOPER

+6,18 %

10,99 EUR

KRKA+2,64 %

54,00

TELEKOM

+2,21 %

113,45
ZAV. TRIGLAV

+1,73 %

19,15
MERCATOR

+1,76 %

106,85

GORENJE

+0,71 %

4,381

PETROL

+0,21 %

213,00

NOVA KBM

-2,09 %

0,422


Kazalnik P/E v Evropi nad povprečjem
Izboljšanje gospodarskih razmer je dvignilo tudi evropske delniške trge, ki so dosegli najvišjo raven v letošnjem poletju. Indeks STOXX Europe 600 je od junija pridobil 12 odstotkov. Z delnicami, ki sestavljajo ta indeks, trenutno trgujejo pri 12,7-kratniku dobička na delnico (kazalnik P/E), kar je nad desetletnim povprečjem, zato so nekateri vlagatelji že previdni, saj pričakujejo popravek. V torek ga še ni bilo. London, Frankfurt, Pariz in Zürich so dan končali z več kot polodstotnim pribitkom.

Applove delnice lepo okrevajo
Tudi v ZDA je bilo torkovo trgovanje pozitivno, potem ko je predsednik Fedove podružnice v Atlanti povedal, da zadnji makroekonomski podatki niso bili najbolj prepričljivi, kar so vlagatelji razumeli kot namig, da Fed morda ne bo začel že septembra zaostrovati denarne politike. Dow Jones (15.451 točk) se je zvišal za 0,2 odstotka. Applove delnice so nadaljevale rast in se povzpele na 490 dolarjev, kar je petodstotni plus. Vzrok za svežo rast so ugibanja, da naj bi 10. septembra Apple predstavil novo različico iPhona 5 ali pa morda tudi njegovo cenejšo različico, poleg tega pa je znani vlagatelj Carl Icahn sporočil, da je povečal svoj položaj v Applu, ker naj bi bile delnice močno podcenjene.

Zlato in nafta v torek cenejša
Zlato je v ponedeljek poraslo za dva odstotka in doseglo 1.343 dolarjev, v torek pa je zdrsnilo okrog 20 dolarjev nižje. Sklad SPDR Gold Trust (največji sklad, ki spremlja gibanje cen zlata na svetu), se je v petek prvič v dveh mesecih pohvalil, da se je povečala vrednost sklada, ki je moral letos zaradi prodaj svojih strank odprodati za skupno 19 milijard dolarjev zlata. Nafti brent se včeraj ni uspelo obdržati nad 109 dolarji in je zdrsnila približno dolar nižje.

Lukine delnice na dveletnem vrhu
Ljubljanska borza je po nekaj negotovih dneh spet ozelenela. Indeks SBI TOP je v torek pridobil 1,71 odstotka, kar je njegova druga najvišja rast v tem poletju. A kaj, ko rast delnic ni spremljal visok promet. Še največ, 176 tisoč evrov, ga je bilo s Krkinimi delnicami, ki so poskočile na 54 evrov in tako pridobivajo tisto, kar so izgubile prejšnji teden. V prvi kotaciji so ob le petih sklenjenih poslih največ pridobile Lukine delnice in dosegle 10,99 evra, kar je največ po avgustu 2011. Luka naj bi v dveh tednih dobila novega predsednika uprave.