Apple je v zadnjem trimesečju leta 2012 prodal 47,8 milijona pametnih telefonov iPhone in 22,9 milijona tabličnih računalnikov iPad. Toda kupci so se predvsem odločali za cenejše različice Applovih proizvodov (na primer za starejši iPhone 4S ali za iPad mini), kar se je poznalo na Applovem dobičku, ki je kljub rekordni prodaji iPhonov in iPadov v primerjavi z letom prej le malenkost porasel. Foto: Reuters
Apple je v zadnjem trimesečju leta 2012 prodal 47,8 milijona pametnih telefonov iPhone in 22,9 milijona tabličnih računalnikov iPad. Toda kupci so se predvsem odločali za cenejše različice Applovih proizvodov (na primer za starejši iPhone 4S ali za iPad mini), kar se je poznalo na Applovem dobičku, ki je kljub rekordni prodaji iPhonov in iPadov v primerjavi z letom prej le malenkost porasel. Foto: Reuters
Na Newyorški borzi vrednostnih papirjev je bilo zadnje dni opaziti optimistično ozračje. Indeks Dow Jones je v sredo že devetič v zadnjih desetih dneh porasel. Foto: Reuters

Prodajne številke so vsekakor zavidljive. Applu je uspelo v obdobju od 1. oktobra do 31. decembra prodati 47,8 milijona iPhonov, kar je krepko izboljšan prejšnji rekord iz leta prej (37 milijonov), ko je iPhone 4S prišel na trg. Toda opaziti je, da kupci vedno bolj gledajo na ceno in namesto najnovejše različice iPhona raje kupijo iPhone 4S, za katerega plačajo 100 dolarjev manj, ali pa vzamejo celo dve leti star iPhone 4, ki je 200 dolarjev cenejši od iPhona 5, vseeno pa ima podobne značilnosti kot najnovejši model. Po nekaterih podatkih naj bi iPhone 5 predstavljal le polovico celotne prodaje iPhonov.

Finančne krivulje na Valu 202:

Google in IBM pozitivno presenetila analitike


Višji dobiček je imel le Exxon Mobil

Zaradi manjše profitne marže (ta se je znižala za šest odstotnih točk, na 38,6 odstotka) Apple ni mogel bistveno povečati dobička v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2011. Pravzaprav se je komaj izognil padcu dobička (na letni ravni prvemu po devetih letih), saj je zaslužil le 14 milijonov več kot v istem obdobju 2011. Vseeno pomeni 13,1 milijarde dolarjev izjemen dosežek. Le naftni velikan Exxon Mobil je imel višji četrtletni dobiček. Jeseni 2008, ko je bila cena nafte na rekordnih vrednostih, je zaslužil 14,8 milijarde dolarjev.

Delnice od jeseni izgubile tretjino vrednosti
Prihodke je Apple povečal za 17,7 odstotka, na 54,5 milijarde dolarjev. Neverjeten je podatek, da ima podjetje v svoji bilanci kar za 137,1 milijarde dolarjev denarnih rezerv. Toda vse to vlagateljev na delniških trgih prav dosti ne zanima. Applove delnice so namreč po objavi rezultatov danes v Evropi padle za več kot deset odstotkov, tržna kapitalizacija pa se je znižala za 50 milijard dolarjev (toliko znaša letni slovenski BDP), saj prevladuje mnenje, da se izjemno povpraševanje po Applovih izdelkih umirja. Cena Applove delnice zdaj znaša le še 460 dolarjev, potem ko je bila jeseni že nad 700 dolarji.

S & P le še pet odstotkov pod rekordom
Ker je Apple poslovne rezultate objavil v sredo zvečer, bo v New Yorku negativen vpliv čutiti šele danes. Vodilni indeksi so sicer v tem mesecu bolj kot ne pridobivali. Newyorški S & P 500 (1.494 točk) je v sredo porasel šestič zapored in se na vsega 4,7 odstotka približal rekordni vrednosti. Vlagatelji so pozdravili visok dobiček podjetij IBM (delnice so poskočile za več kot štiri odstotke) in Google (+5,5 odstotka). Elitni indeks Dow Jones (13.779 točk) se je zvišal za pol odstotka, kar je njegov deveti pozitivni dan v desetih dneh. Frankfurtski DAX30 (7.675 točk) je danes v prvih minutah izgubil skoraj pol odstotka.

Tečaji delnic na Lj. borzi (23. januar):

MERCATOR

+2,22 %

138,00 EUR

TELEKOM

-0,67 %

82,00

KRKA

-0,75 %

53,00
GORENJE

-1,77 %

3,88
PETROL

-1,34 %

217,00

ZAV. TRIGLAV

-0,94 %

16,295

LUKA KOPER

-2,87 %

8,11

NOVA KBM

-4,17 %

1,15


Donos slovenske obveznice porasel na 5,29 odstotka
Ljubljanska borza se ta teden nikakor ne more znebiti rdeče barve. Indeks SBI TOP (636 točk) je v četrtek ob nizkem prometu izgubil pol odstotka in je le še točko višje, kot je bil ob prehodu v leto 2013. Le Mercatorjeve delnice so se v pričakovanju, da bo podjetje prevzeto, podražile. Medtem pa se cenijo zlasti delnice podjetij, ki so bila največkrat omenjena kot tista, v katerih bo država prodala svoj delež, saj so zaradi politične krize vlagatelji zdaj negotovi. To se odraža tudi na ceni slovenskih obveznic, ki so spet padle, njihova donosnost pa je posledično porasla. Pri desetletni obveznici se je dopoldne povzpela kar za 20 bazičnih točk, na 5,29 odstotka, ob 13. uri pa je bilo spet lepše pogledati tečajnico - donosnost je bila 5,12-odstotna.