Applove delnice so v sredo presegle rekord iz 21. septembra 2012 (100,72 dolarja) in se povzpele nad 101 dolar. Vzrok za letošnjo rast so visoka pričakovanja pri iPhonu 6, cepitev delnic in vedno višje dividende, ki jih podjetje namenja delničarjem iz svojih gromozanskih denarnih rezerv (150 milijard dolarjev). Foto: EPA
Applove delnice so v sredo presegle rekord iz 21. septembra 2012 (100,72 dolarja) in se povzpele nad 101 dolar. Vzrok za letošnjo rast so visoka pričakovanja pri iPhonu 6, cepitev delnic in vedno višje dividende, ki jih podjetje namenja delničarjem iz svojih gromozanskih denarnih rezerv (150 milijard dolarjev). Foto: EPA
19. avgusta je minilo deset let, odkar so začele na borzi kotirati Googlove delnice. Prvi zaključni tečaj je znašal dobrih sto dolarjev, danes pa so vredne 582 dolarjev, vendar je treba upoštevati, da je podjetje letos izpeljalo cepitev delnic v razmerju 1:7. Foto: EPA
Gorenje
Gorenje je objavilo spodbudne poslovne rezultate prvega polletja. Dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) se je v primerjavi z lanskim prvim polletjem zvišal za 17,2 odstotka, na 43,1 milijona evrov. Foto: BoBo

Kakšen preobrat! Lani aprila so delnice padle na vsega 55 dolarjev (če seveda upoštevamo junijsko cepitev delnic v razmerju ena proti sedem), potem ko je bila septembra 2012 cena že sto dolarjev. In če so se vlagatelji lani spraševali, ali se kultno podjetje ni upehalo (rast dobička se je namreč ustavila, marža krepko znižala), so zdaj spet optimistični in polni pričakovanj, kaj bo prinesel novi iPhone. Pametni telefon šeste generacije (z večjim zaslonom) bo na voljo to jesen, nekatere ocene pa pravijo, da ga je pripravljeno kupiti kar 200 milijonov tistih, ki že imajo iPhone.

Po cepitvi delnice dostopne vsakomur
Prvi mož Appla Tim Cook, ki je posel pred točno tremi leti (24. avgusta 2011) prevzel od Steva Jobsa, se s sodelavci lahko pohvali tudi z odličnimi poslovnimi rezultati drugega letošnjega četrtletja, saj je prodaja iPhonov (v primerjavi z istim obdobjem leto prej) porasla za 13 odstotkov, potem ko je bilo povpraševanje močno zlasti na trgih v razvoju (Kitajska, Brazilija, Indija). Vse to je ob dejstvu, da so delnice po cepitvi 1:7 dostopnejše za male vlagatelje, pognalo tečaj delnic strmo navzgor. V petek je bila cena 101,32 dolarja. Glavno vprašanje je zdaj: se bo rast nadaljevala?

"Izpuhtelo" kar 300 (papirnih) milijard dolarjev
Pri investicijski banki Morgan Stanley menijo, da se ne bo ponovilo leto 2012, in so ciljno vrednost delnic postavili na 110 dolarjev. Septembra 2012 so Applove delnice na dan, ko je podjetje predstavilo iPhone 5, dosegle 700 dolarjev (v današnjih razmerah to pomeni sto dolarjev), kar je stokrat več, kot so bile vredne deset let prej. Potem se je zgodilo nekaj nepričakovanega. Delnice so začele strmo izgubljati, padle so za skoraj polovico, tako da se je tržna kapitalizacija Appla v manj kot letu dni znižala za nekaj manj kot 300 milijard dolarjev.

Dow Jones (ZDA)

17.001 točk

Nasdaq (ZDA)4.538
DAX30 (Frankfurt)9.339
Nikkei (Tokio)14.778
10-letne slov. obvezn.donos: 2,95
10-letne am. obvezn.donos: 2,40
EUR/USD1,3242
EUR/CHF

1,2101

bitcoin506 USD
nafta brent102,20 USD
zlato

1.279 USD

euribor (6-mesečni)0,288 %




S & P naj bi kmalu prebil mejo 2000 točk
Seveda bo usoda Applovih delnic odvisna predvsem od splošnega razpoloženja na Wall Streetu. Letos se vlagatelji ne smejo pritoževati, čeprav je ameriško gospodarstvo zaradi slabega zimskega vremena v prvem četrtletju naredilo korak nazaj, ukrajinska kriza pa prizadela evropske delniške trge. Širši newyorški delniški indeks S & P 500 je v četrtek postavil nov rekord, v petek pa izgubil štiri točke. Vreden je 1.988 točk, številni pa že napovedujejo, da bo v kratkem presegel mejo 2000, kar so analitiki pričakovali šele konec leta 2014.

Janet Yellen: Okrevanje trga dela počasno
Zadnji teden sta (na tridnevnem simpoziju Feda) veliko pozornosti vzbudila voditelja ameriške in evropske centralne banke. Guvernerka Zveznih rezerv Janet Yellen je posvarila, da ameriški trg dela še ni popolnoma okreval, čeprav je stopnja brezposelnosti upadla na 6,2 odstotka. Ker je še vedno veliko negotovosti, ni natančno napovedala, kdaj se bo centralna banka odločila za zvišanje obrestnih mer, ki so od leta 2008 na ničelni stopnji. Prvi mož ECB-ja Mario Draghi je prepričan, da bodo junija sprejeti ukrepi za spodbujanje gospodarstva učinkoviti in bodo spodbudili povpraševanje.

Petrol po štirih letih nad 300 evri
Ne samo v New Yorku, kjer se je elitni indeks Dow Jones vrnil nad 17 tisoč točk, tudi v Evropi je bil predzadnji avgustovski teden pozitiven. To še posebej velja za Ljubljansko borzo, saj se je indeks SBI TOP (818 točk) povzpel za 4,55 odstotka in se približal najvišji vrednosti v zadnjih treh letih. Lukine delnice so poskočile za enajst odstotkov, sedem odstotkov pa je pridobil Petrol in se po štirih letih zavihtel nad 300 evrov. Tudi Gorenjeve delnice so se podražile za sedem odstotkov. Skupina Gorenje je v prvem polletju ustvarila 3,1 milijona evrov dobička.

Mercator: Ne čakaj na zadnji dan
Po nekaj dneh negotovosti, kaj bo s privatizacijo, so Telekomove delnice spet "našle" pot navzgor in se podražile za 3,35 odstotka, na 132,80 evra. Čisti dobiček polletja se je sicer znižal za dva odstotka. Skromno, 0,59-odstotno rast so imele zadnji teden delnice Mercatorja (85,50 evra). Delničarjem Mercatorja, ki še niso opravili vsega potrebnega za sprejem prevzemne ponudbe Agrokorja, svetujejo, naj ne čakajo na zadnji dan. Imajo še dober teden časa, borznoposredniške družbe pa pričakujejo večji naval strank še zlasti v zadnjih dneh prihodnjega tedna.