Newyorški delniški indeksi so v zadnjem tednu ostali skoraj nespremenjeni, večjo rast pa je bilo opaziti v Evropi. Frankfurtski DAX30 je v petih dneh pridobil 1,2 odstotka. Foto: Reuters
Newyorški delniški indeksi so v zadnjem tednu ostali skoraj nespremenjeni, večjo rast pa je bilo opaziti v Evropi. Frankfurtski DAX30 je v petih dneh pridobil 1,2 odstotka. Foto: Reuters
Microsoft, odkar je na začetku leta 2014 glavni izvršni direktor postal Satya Nadella, spet razveseljuje svoje lastnike. Delnice so prvič po letu 1999, ko je bila norija delnic "pikakom" na vrhuncu, dosegle rekordno vrednost, podjetje načrtuje, da bo dividendo zvišalo za osem odstotkov, še naprej pa bo tudi odkupovalo lastne delnice. Foto: Reuters
Ferrari sergio
Letos naj bi se prodaja luksuznih izdelkov po vsem svetu zvišala za štiri odstotke, kar je zlasti zasluga osemodstotne rasti prodaje luksuznih avtomobilov. Prodaja zasebnih letal bo na drugi strani nazadovala za pet odstotkov, na trgu luksuznih jaht pa prodaja v primerjavi z lani stagnira. Foto: Ferrari
Ljubljanska borza
Osrednji indeks Ljubljanske borze SBI TOP se je zadnji teden zvišal za dobra dva odstotka, pri čemer so se Gorenjeve delnice podražile kar za dvanajst odstotkov. Njihov tečaj znaša 9,10 evra. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Recesije dobičkov" bo kljub drugačnim napovedim verjetno konec. Sveže ocene analitikov namreč pravijo, da je bila rast dobičkov v tretjem letošnjem četrtletju 1,1-odstotna. Wall Street je bil do začetka tega tedna prepričan, da bodo četrtletni dobički spet nižji in tudi to je eden od razlogov, da širšemu newyorškemu delniškemu indeksu S&P 500 ni in ni uspelo preseči rekorda, ki ga je dosegel avgusta. Pot navzgor naj bi bila zdaj lažja, navsezadnje prihaja za vlagatelje ugodno predbožično obdobje. Ob koncu leta namreč delnice praviloma pridobivajo. Od leta 1980 je indeks S&P 500 v zadnjih 50 trgovalnih dneh leta v povprečju pridobil 3,6 odstotka. Pojav je znan pod imenom "Santa Clause rally".
Microsoft spet zgodba o uspehu
Z objavo poslovnih rezultatov tretjega četrtletja je navdušil zlasti Microsoft, ki je imel v svoji izjemno zmogljivi storitvi računalništva v oblaku Azure kar 116-odstotno rast prihodkov. Tudi sicer so Microsoftove storitve v oblaku izjemno dobičkonosne, profitna marža je že 49-odstotna, potem ko je bila četrtletje prej 42-odstotna. Odlične prodajne rezultate je imel tudi Office 365, se pa še naprej znižuje prodaja Xboxa in pametnih telefonov. A lastniki delnic so končno lahko zadovoljni. Po izgubljenem desetletju, ko Microsoft na dveh ključnih področjih, pametnih telefonih in predvajalnikih glasbe, ni mogel konkurirati Applu, so delnice v petek prvič do zdaj švignile nad 60 dolarjev in končno presegle prejšnji rekord iz leta 1999.
Dolar najvišje po februarju
Indeks S&P 500 je zadnji teden skupno pridobil 0,4 odstotka. Vtis bi bil še boljši, če ne bi General Electric, ki velja za kažipot gospodarskega položaja v državi, saj proizvaja široko paleto proizvodov, znižal oceno celoletnega prihodka, zaradi česar so GE-jeve delnice padle na osemmesečno dno. Za ameriške multinacionalke je neugodno, da se je dolar v primerjavi s košarico valut povzpel najviše po februarju, saj je verjetnost, da bo Fed decembra zvišal ključno obrestno mero, porasla na 70 odstotkov. Na drugi strani Evropska centralna banka neuradno pripravlja nov nabor ukrepov za spodbujanje rasti. Več bo znano po zasedanju 8. decembra. Evro je zdrsnil do 1,0859 dolarja, kar je najmanj po 10. marcu.

Dow Jones (ZDA)

18.145 točk

Nasdaq (ZDA)

5.257
DAX30 (Frankfurt)10.710
Nikkei (Tokio)17.184
10-letne slov. obvezn.donos: 0,63
10-letne am. obvezn.donos: 1,74
EUR/USD

1,0886

EUR/CHF

1,0813

bitcoin634 USD
nafta brent51,81 USD
zlato

1.266 USD

euribor (6-mesečni)-0,211 %


Okrevanje bančnih delnic

Nižja vrednost evra je pospešila rast na evropskih borzah. Vseevropski indeks STOXX600 je tako v zadnjem tednu pridobil 1,3 odstotka. Popravlja se tudi bančni sektor, ki pa je v letošnjem letu v Evropi še vedno najslabši med vsemi, saj so se bančne delnice od 1. januarja v povprečju pocenile za dvajset odstotkov. Tečaj delnic Deutsche Bank, ki je prejšnji mesec zdrsnil pod deset evrov, se je v petek povzpel nad trinajst evrov in je s tem spet više, kot je bil ob objavi 14 milijard dolarjev visoke kazni ameriškega pravosodnega ministrstva. Da Evropa trenutno za vlagatelje ni obljubljena dežela, kaže tudi podatek, ki ga je objavila Bank of Amerika: evropski delniški skladi imajo že rekordnih 37 tednov zapored več odlivov kot prilivov denarja.
Cvetoč trg luksuznih avtomobilov
Kam torej z denarjem, če ne v delnice? Očitno v - avtomobile. Poročilo svetovalne družbe Bain kaže na visoko rast prodaje luksuznih avtomobilov. Letos bo prodaja v tem segmentu porasla za osem odstotkov in dosegla rekordno vrednost. Kdo so bogataši, ki namesto umetniških slik in pregrešno dragih buteljk vina kupujejo avtomobile, ki sicer večinoma veljajo za slabo naložbo? Največ povpraševanja je iz zalivskih držav, Rusije, Indonezije in Kitajske. Luksuznih avtomobilov ne kupujejo le za vožnjo v domovini, ampak tudi za bivanje v tujini. Pri družbi Bain ocenjujejo, da bo prodaja na trgu luksuznih dobrin letos dosegla 1.100 milijard evrov, kar 40 odstotkov tega zneska pa odpade na prestižne avtomobile, kot sta Rolls Royce in Ferrari. Nekateri Rusi te avtomobile kupujejo tudi zato, ker vseeno bolje ohranjajo vrednost kot padajoči rubelj.

Nafta se zanesljivo drži nad 50 evri
Cene nafte ostajajo v območju letošnjega vrha in so skoraj dvakrat višje, kot so bile februarja ob padcu na dvanajstletno dno. Število naftnih vrtin v ZDA narašča že 17 tednov zapored, v zadnjem tednu je bilo še enajst na novo odprtih vrtin. Strokovnjaki opozarjajo, da bo pri cenah nafte nad 50 dolarji vedno več delujočih vrtin, kar bo dodatno vplivalo na presežno ponudbo. Opec v dogovoru z Rusijo sicer načrtuje, da bo znižal proizvodne kvote, vendar vprašanje, ali se bodo proizvajalke tega držale. Zlato je zadnji teden poraslo za 1,4 odstotka in je nadoknadilo del 6,6-odstotne izgube iz prejšnjih treh tednov. V središču pozornosti ostaja vprašanje, kdaj bo ameriška centralna banka zvišala obrestno mero, trgovci pa spremljajo tudi vrednost dolarja. Dražji dolar na ceno zlata vpliva negativno.