Googlove delnice so pred dvema tednoma dosegle rekordnih 774 dolarjev, od takrat pa so izgubile štiri odstotke. Vlagatelji unovčujejo dobičke, potem ko je bil tečaj Googlovih delnic konec junija le 560 dolarjev. Foto: EPA
Googlove delnice so pred dvema tednoma dosegle rekordnih 774 dolarjev, od takrat pa so izgubile štiri odstotke. Vlagatelji unovčujejo dobičke, potem ko je bil tečaj Googlovih delnic konec junija le 560 dolarjev. Foto: EPA
Tokijski Nikkei (8.806 točk) se je v sredo povzpel za 1,21 odstotka. Foto: EPA
V tretjem letošnjem četrtletju je število uporabnikov pametnih telefonov po vsem svetu preseglo milijardo, do leta 2015 pa naj bi bilo uporabnikov še dvakrat več. Foto: Reuters

Ocena španskega dolga ostaja Baa3 (z negativnimi napovedmi), čeprav je grozilo, da bo padla na raven špekulativnosti (junk), s čimer Madrid tako rekoč ne bi imel več dostopa do finančnih trgov. Na obvezniškem trgu so španski dolžniški papirji danes vidno porasli, njihova zahtevana donosnost pa je posledično padla - pri 10-letni obveznici za 28 bazičnih točk, na 5,504 odstotka.

Slovenija se želi zadolžiti z dolgoročnimi obveznicami
Donosnost slovenske desetletne obveznice je padla pod šest odstotkov (5,93), približno tolikšna pa naj bi bila tudi zahtevana donosnost pri načrtovani slovenski izdaji dolarskih obveznic v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev. Kot je znano, tri velike svetovne banke BNP Paribas, Deutsche bank in JP Morgan te dni pripravljajo srečanja za potencialne kupce slovenskih obveznic. Danes je na vrsti New York.

Finančne krivulje na Valu 202:

Zakaj bi bili finančni trgi veseli, če bi Španija zaprosila za finančno pomoč.


Evro nad 1,31 dolarja

Vrednost evra se je v torek povzpela nad 1,30 dolarja, v sredo dopoldne pa še nad 1,31 dolarja. Na vodilnih evropskih borzah je bilo v torek opaziti več kot enoodstotno rast, danes pa so delnice obstale. Čeprav so razmere na finančnih trgih manj napete, pa je vedno jasneje, da se Španija ne bo mogla izvleči brez tuje pomoči. Ugledna časnika Wall Street Journal in Financial Times sta v torek zapisala, da se bo to zgodilo kmalu.

Intel pesimističen pri napovedih
Newyorški delniški indeks Dow Jones (13.551 točk) je v torek zaradi spodbudnih poslovnih rezultatov številnih podjetij, zlasti bančnih, porasel za skoraj odstotek. Po trgovanju je sledila streznitev, saj je Intel z napovedjo poslovanja v zadnjem letošnjem četrtletju zgrešil ocene analitikov. Proizvajalec mikroprocesorjev vedno bolj občuti, da imajo potrošniki raje mobilne naprave kot osebne računalnike, kar načenja Intelovo dobičkonosnost.

Nižja prodaja osebnih računalnikov
Trg osebnih računalnikov se bo letos skrčil za 1,2 odstotka, na 348,7 milijona prodanih enot. V zadnjem četrtletju naj bi prihodki dosegli okrog 13,5 milijarde dolarjev. Tolikšni so bili tudi v tretjem četrtletju, kar je precej manj kot v istem obdobju lani (14,2 milijarde). Danes bosta četrtletne rezultate poslovanja objavila Bank of America in Pepsi, jutri pa spletni brskalnik Google.

Tečaji delnic na Lj. borzi (17. oktober):

GORENJE

+4,38 %

4,50 EUR

PETROL

+3,86 %

215,00

ZAV. TRIGLAV

+3,62 %

15,75

TELEKOM

+2,56 %

80,00

KRKA

+1,91 %

48,00

MERCATOR

+0,86 %

117,00

NOVA KBM

+0,34 %

1,495

LUKA KOPER

+0,00 %

7,70


SBI TOP spet nad 600 točkami
Indeks SBI TOP, ki je prejšnji teden izgubil šest odstotkov, ta teden dobro okreva. V sredo se je povzpel za dva odstotka in pol in je spet nad 600 točkami. V prvi kotaciji se nobena delnica ni pocenila. Okrog štiri odstotke so poskočile delnice Gorenja, Petrola in Zavarovalnice Triglav. Cena najprometnejše Krke (305 tisoč evrov prometa) je dosegla 48 evrov. Mercatorjeve delnice so dosegle 119,95 evra. Abanka je v torek začela prodajati delnice Mercatorja, ki jih je pred tremi leti zasegla Infondu Holdingu.

Abanka prodaja svoj delež v "sosedu"
Gre za 2,75-odstotni delež v Mercatorju, za katerega želi Abanka iztržiti 14,5 milijona evrov, kar pomeni 141 evrov na delnico. Abanka se je tako kot Banka Koper namreč odločila, da ne bo pristopila k prodajnemu konzorciju, v katerem so Pivovarna Laško, NLB, Nova KBM in drugi večji lastniki. Dodajmo, da je uprava Abanke za 19. november sklicala skupščino, na kateri bodo delničarji spet odločali o dokapitalizaciji, vredni od 50 do 90 milijonov evrov, cena delnice pa bo 4,20 evra.