Spletno družbeno omrežje Twitter je v četrtek uspešno začelo kotirati na Newyorški borzi vrednostnih papirjev. Cena delnice je bila v javni prodaji 26 dolarjev, prvi dan pa porasla kar za 73 odstotkov, na 45 dolarjev. V petek je sledil kar sedemodstotni padec. Skeptiki svarijo, da podjetje še ne ustvarja dobička, zato ni logično, da je njegova tržna kapitalizacija 25 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Spletno družbeno omrežje Twitter je v četrtek uspešno začelo kotirati na Newyorški borzi vrednostnih papirjev. Cena delnice je bila v javni prodaji 26 dolarjev, prvi dan pa porasla kar za 73 odstotkov, na 45 dolarjev. V petek je sledil kar sedemodstotni padec. Skeptiki svarijo, da podjetje še ne ustvarja dobička, zato ni logično, da je njegova tržna kapitalizacija 25 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v četrtek (po odločitvi ECB-ja, da zniža obrestno mero na četrt odstotka) poskočil na rekordnih 9.193 točk, teden pa je končal dobrih sto točk nižje, kar pomeni, da je bil pribitek na tedenski ravni 0,78-odstoten. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Na Ljubljanski borzi se je vodilni indeks SBI TOP končno spet povzpel nad vrednostjo z začetka leta, sicer pa je na tedenski ravni porasel za 1,4 odstotka. Več kot tri odstotke so pridobile delnice Mercatorja in tudi Telekoma, ki so vredne 113,85 evra, kar je njihov drugi najvišji tečaj letos. Foto: MMC RTV SLO


Ameriško gospodarstvo je oktobra ustvarilo neto 204 tisoč delovnih mest, kar je krepko nad pričakovanji. Ekonomisti so napovedovali le 120 tisoč novih delovnih mest, saj so bili prepričani, da bo 16-dnevno zaprtje vladnih agencij pustilo posledice. V uradni statistiki so navzgor popravili tudi številke za september in avgust. V resnici je bilo novih služb 60 tisoč več, kot je sprva sporočilo ministrstvo za delo. Stopnja brezposelnosti, ki se meri z ločeno anketo, je s 7,2 porasla na 7,3 odstotka.

2,8-odstotna rast ameriškega BDP-ja
Odziv delniških trgov je bil najprej negativen, saj so bili zelo glasni tisti, ki so prepričani, da bo ameriška centralna banka že decembra začela rahlo zaostrovati svojo ultraohlapno denarno politiko, saj je bila ne nazadnje tudi gospodarska rast v tretjem četrtletju višja od pričakovanj (po prvih podatkih 2,8-odstotna). Toda vprašanje, ali se bo Fedu res tako mudilo. Po Bloombergovi anketi med 32 ekonomisti sodeč, bo Fed znesek, ki ga mesečno nameni za odkupovanje obveznic, prvič znižal na sestanku 18. in 19. marca, in sicer s 85 na 70 milijard dolarjev.
Dow Jones spet rekordno visoko
Frankfurtski DAX30 je bil v petek okrog 15. ure za tri četrtine odstotka "pod gladino", toda do konca trgovanja je že splezal v zeleno območje. Pomagalo mu je seveda tudi dogajanje v New Yorku, kjer je Dow Jones po začetnem padcu krenil navzgor in na koncu pridobil odstotek. Pri 15.761 točkah je spet postavil rekord. Na tedenski ravni je napredoval že petič zapored, v primerjavi z začetkom leta pa je zajetnih 20 odstotkov višje. Brez dvoma ima največ zaslug za to prav Fedova politika poceni denarja.
Janet Yellen po zaupnico v senat
Zlato je na tedenski ravni padlo za dva odstotka in je spet pod 1.300 dolarji. Tudi cene ameriških državnih obveznic so občutno zdrsnile, s čimer se je njihova zahtevana donosnost zvišala na 2,75 odstotka. V naslednjem tednu bodo vlagatelji spremljali zaslišanje kandidatke za novo predsednico Feda Janet Yellen pred senatnim bančnim odborom. Zdajšnjemu predsedniku Benu Bernankeju bo mandat potekel januarja, Barack Obama pa je za naslednico predlagal Janet Yellen, ki jo mora potrditi še senat. Borzni trgovci bodo poslušali njene besede in poskušali ugotoviti, kakšni monetarni politiki je naklonjena.

Dow Jones (ZDA)

15.761 točk
Nasdaq (ZDA)3.919
DAX30 (Frankfurt)9.078
Nikkei (Tokio)14.086
10-letne slov. obvezn.donos: 6,18
10-letne am. obvezn.donos: 2,75
EUR/USD1,3289
USD/JPY99,06
EUR/CHF1,2319
Nafta brent105,01 USD
Zlato1.289 USD
Euribor, 6-mesečni0,324 %



F
ranciji oklestili bonitetno oceno
Evropska centralna banka je v četrtek obresti presenetljivo znižala s pol na četrt odstotka, potem ko je letna stopnja inflacije v območju evra zdrsnila na vsega 0,7 odstotka. Nemški zunanjetrgovinski primanjkljaj se je septembra povečal na 20,4 milijarde evrov. Izvoz se je povečal za 1,7 odstotka, na 94,7 milijarde, kar je nad pričakovanji. Slabše novice prihajajo iz Francije, kjer je septembra industrijska proizvodnja padla za pol odstotka. Agencija Standard & Poor's je Franciji znižala bonitetno oceno za eno stopnjo, z AA+ na AA.

Optimistična napoved za 2014
Ker se leto počasi izteka, je vedno več napovedi, kam se bo krivulja na delniških trgih obrnila prihodnje leto. Analitiki banke Citigroup menijo, da bo največji indeksi v povprečju pridobili še 13 odstotkov, čeprav so že zdaj približno 40 odstotkov višje kot septembra 2011. "Delnice na največjih borzah niso tako poceni kot leta 2011, kar pa ne pomeni, da so izrazito drage," so zapisali. Leta 2011 so z delnicami trgovali pri 12-kratniku dobička na delnico, zdaj pa že pri 17-kratniku.