Warren Buffett spada med najbogatejše Američane. Velja za preudarnega vlagatelja, ki skoraj vedno
Warren Buffett spada med najbogatejše Američane. Velja za preudarnega vlagatelja, ki skoraj vedno "premaga" Wall Street (z drugimi besedami: njegovi vložki prinašajo v povprečju več, kot je letna donosnost indeksa S & P 500) in ki ne naseda nobenim modnim muham, zato v njegovem portfelju nikoli ni bilo tehnoloških delnic. Foto: Reuters
Če gre zaupati tradiciji, potem v prihodnjega pol leta na Wall Streetu ni pričakovati rasti delniških indeksov. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Na Ljubljanski borzi se je po ponedeljkovem padcu (indeks SBI TOP je zaradi razpleta kongresa Pozitivne Slovenije izgubil štiri odstotke, kar je največ letos) dogajanje umirilo in SBI TOP (746 točk) je v torek in sredo nadoknadil več kot polovico izgube. Donos slovenske desetletne obveznice, ki se je v ponedeljek povzpel nad štiri odstotke, je v petek zdrsnil na 3,45 odstotka. Foto: Bobo

Hathaway. V Omahi v Nebraski bo danes več kot 30 tisoč vlagateljev prisluhnilo legendarnemu Warrenu Buffettu.

Buffett na začetku maja tradicionalno zbere svoje "vernike", ki bi bili radi tako uspešni kot njihov vzornik. A letos utegne slišati tudi kakšno neprijetno vprašanje, saj je bil dobiček v prvem četrtletju pri 4,7 milijarde dolarjev manjši kot v istem lanskem obdobju (4,9), poleg tega pa strategija vlaganja v zadnjih letih ni bila prav uspešna. Portfelj je namreč v štirih od zadnjih petih let zaostajal za rastjo indeksa S & P 500. Od leta 1965, ko je Buffett prevzel vodenje finančnega imperija Berkshire Hathaway, bi bili do leta 2008 dovolj prsti na eni roki, da bi prešteli takšna neuspešna leta. V skoraj 50-letnem obdobju je bila povprečna rast portfelja 19,7-odstotna, kar je v primerjavi z donosnostjo indeksa S & P (9,8-odstotna letna rast) izjemen dosežek.

Boljši zaslužek kot med božičnimi prazniki
Nekateri pričakujejo, da bo 83-letni milijarder določil svojega naslednika. V velike čevlje utegne stopiti Ajit Jain, ki trenutno v podjetju skrbi za zavarovalniške posle. Med kandidati za nasledstvo je tudi Buffettov najstarejši sin, 58-letni Howard. Na letni skupščini v Omahi pa še zdaleč ne gre zgolj za finančne debate in analize. Kot se za ZDA spodobi, je to pravi tridnevni šov, kjer je poudarek na druženju in zabavi. Lani je na srečanje prišel Jon Bon Jovi. Okrog 80 podjetij bo ponujalo svoje izdelke, prodaja pa je vedno izvrstna. Eden izmed proizvajalcev obutve se je pohvalil, da na dan skupščine v povprečju proda vsake pol minute en par, nek draguljar pa je razkril, da v teh treh dneh zasluži več kot med celotnimi božičnimi prazniki.

Dow Jones (ZDA)

16.512 točk

Nasdaq (ZDA)4.123
DAX30 (Frankfurt)9.556
Nikkei (Tokio)14.457
10-letne slov. obvezn.donos: 3,45
10-letne am. obvezn.donos: 2,59
EUR/USD1,3871
EUR/CHF

1,218

bitcoin441 USD
nafta brent108,60 USD
zlato

1.300 USD

euribor (6-mesečni)0,438 %




Ameriška brezposelnost najnižja po letu 2008

Warren Buffett bo najbrž povedal tudi svoje mnenje o trenutnem gospodarskem položaju ZDA. V zadnjem tednu sta najbolj odmevala sveža podatka o gospodarski rasti in stopnji brezposelnosti. V prvem četrtletju je bila v ZDA rast BDP-ja le 0,1-odstotna, vendar naj bi bil zastoj začasen in posledica slabega zimskega vremena. Ministrstvo za delo je v petek poročalo, da je bilo aprila ustvarjenih kar 288 tisoč novih delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa je s 6,7 padla na 6,3 odstotka, kar je najmanj po septembru 2008. Resnici na ljubo je padec brezposelnosti predvsem posledica tega, da je kar 800 tisoč Američanov zapustilo trg delovne sile, a vseeno so bili podatki s trga dela spodbudni.

Pravi čas za prodajo delnic?
Delnice na Wall Streetu so v petek sprva pridobivale, nato pa je zaradi nasilja na vzhodu Ukrajine sledil preobrat. Elitni Dow Jones je izgubil 0,3 odstotka, vendar je v primerjavi s prejšnjim petkom še vedno skoraj odstotek višje. Če drži statistika, vlagatelji v prihodnjih šestih mesecih ne morejo pričakovati velikih dobičkov. Obdobje od maja do oktobra je namreč tradicionalno najslabše za delniške donose. V zadnjih 50 letih je newyorški delniški indeks S & P 500 v tem polletnem obdobju vsako leto v povprečju pridobil le 1,3 odstotka, kar je izrazito manj kot v polletju med 1. novembrom in 30. aprilom, ko je povprečni donos 7,1-odstoten. Prav zato je ena najbolj obrabljenih fraz: "Sell in May and go away." ("Prodaj maja in zapusti trg.")

Donos ameriških obveznic spet zelo nizek
Morda bo prihodnje polletno obdobje neugodno tudi za lastnike obveznic. Donos desetletnih ameriških je trenutno le 2,59-odstoten, kar je najmanj v zadnjih petih mesecih, medtem ko je pri 30-letni obveznici donosnost najnižja po juniju. Vlagatelji očitno ne pričakujejo, da bi se inflacija prebudila, saj Fed vztrajno manjša spodbude, ki jih v okviru kvantitativnega sproščanja namenja gospodarstvu. Tudi na zadnjem sestanku je Fed sklenil, da bo še za 10 milijard dolarjev znižal vsoto denarja, ki ga mesečno namenja za odkupovanje obveznic. Da je njihova donosnost nizka, je tudi posledica ukrajinsko-ruskega spora, saj imajo ameriške obveznice v negotovih časih status varnega pribežališča.