Čeprav je Katalonija, najbolj zadolžena španska pokrajina, v torek za finančno pomoč zaprosila špansko vlado (želi pet milijard evrov), je vrednost evra ostala nad 1,25 dolarja. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav je Katalonija, najbolj zadolžena španska pokrajina, v torek za finančno pomoč zaprosila špansko vlado (želi pet milijard evrov), je vrednost evra ostala nad 1,25 dolarja. Foto: MMC RTV SLO
Cena zlata se je več kot podvojila, srebra pa skoraj potrojila, odkar je ameriška centralna banka novembra 2008 začela program odkupovanja obveznic, znan kot kvantitativno sproščanje. Ker vlagatelji upajo, da bo Fed najavil še tretji krog kvantitativnega sproščanja (QE3), zlato zadnje tedne narašča in je bilo v sredo ob 14.30 vredno 1.665 dolarjev. Foto: EPA

Tako je dogajanje na Ljubljanski borzi na kratko povzel analitik Alte skladov Uroš Ožbolt. Veliko ni dodati. Edini "uspeh", ki ga je imel danes osrednji indeks SBI TOP (-0,17 odstotka; 503 točke), je ta, da (še) ni zdrsnil pod 500 točk. Tečaj Krke se je ob 435 tisoč evrih prometa šestič v zadnjih sedmih dneh rahlo zvišal in znaša 42,35 evra.

Tečaji delnic na Lj. borzi (29. avgust):

LUKA KOPER

+2,21 %

6,899 EUR

KRKA

+0,36 %

42,35

PETROL

+0,12 %

173,00

TELEKOM

-0,02 %

59,99

MERCATOR

-0,09 %

113,00

ZAV. TRIGLAV

-0,57 %

11,35

GORENJE

-2,86 %

4,08

NOVA KBM

-6,36 %

1,192


Visoka rast dobička Cinkarne Celje

V prvi kotaciji je spet najbolj padla Nova KBM (dno pri 1,19 evra), v vstopni kotaciji pa ta teden še ni bil sklenjen niti en posel z delnicami Cinkarne Celje, ki je objavila, da je imela v polletju 13,8 milijona evrov čistega dobička, kar je 25 odstotkov več kot lani. Delničarji Pivovarne Laško so na skupščini spet zavrnili dokapitalizacijo za največ 36,5 milijona evrov. Proti dokapitalizaciji je glasovalo 74,6 odstotka navzočega kapitala. Skupščine se je sicer udeležilo 85,47 odstotka kapitala.

Zaupanje potrošnikov v ZDA na letošnjem dnu
Na borzi v New Yorku v torek ni bilo posebnih sprememb. Indeks Dow Jones (13.102 točki) je izgubil 0,17 odstotka. Zaupanje potrošnikov po podatkih organizacije Conference Board je avgusta zdrsnilo s 65,4 na 60,6 točke, kar je najnižja vrednost po novembru. Padec je bil večji od napovedi in kaže predvsem težave na trgu ameriškem trgu dela. Delnice Lexmarka so poskočile za skoraj 20 odstotkov, potem ko je podjetje sporočilo, da ne bo več proizvajalo brizgalne tiskalnike in da bo ukinilo 1.700 delovnih mest. Vseeno so delnice v primerjavi z začetkom leta dobrih 30 odstotkov nižje.

Ameriška gospodarska rast je bila v drugem letošnjem četrtletju 1,7-odstotna, je sporočila ameriška vlada. To je več od prve ocene rasti (1,5 odstotka).


V Španiji BDP zdrsnil za 0,4 odstotka
Vlagatelji na razvitih zahodnih borzah sicer zadnje dni predvsem ugibajo, ali bodo Zvezne rezerve v petek napovedale nove spodbujevalne ukrepe in ali bo zgledu naslednji teden sledila še Evropska centralna banka. Slabih gospodarskih novic ne manjka, vseeno pa donosi italijanskih in španskih obveznic drsijo navzdol. Španska vlada je v torek sporočila, da se je BDP v drugem četrtletju znižal za 0,4 odstotka, isti dan pa se je lahko Madrid z izdajo tri- in šestmesečnih zakladnih menic zadolžil za 3,6 milijarde evrov.

Evro vztraja na dvomesečnem vrhu
V sredo je tudi Rim izdal za devet milijard evrov zakladnih menic. Zahtevana donosnost je znašala 1,585 odstotka, potem ko je bila v zadnji podobni izdaji julija pri 2,45 odstotka. Povpraševanje je doseglo 1,69-kratno vrednost ponudbe. Za boljše razmere na obvezniških trgih se lahko ranljive države zahvalijo pričakovanjem, da bo Evropska centralna banka septembra začela kupovati njihove obveznice. To pomaga tudi evru, ki je pri 1,255 dolarja najvišje v skoraj dveh mesecih.

Finančne krivulje na Valu 202:


- zakaj je švedska krona tako močna?

- biti dolgočasen na delniških trgih pomeni biti donosen

- angleške kratkoročne obveznice podobno varne, kot je bil Titanik.


Merklova v Berlinu z Montijem
Pričakovanja o akciji ECB-ja je še dodatno podprl predsednik Mario Draghi. V članku za nemški tednik Die Zeit je zapisal, da bo ECB vedno delovala v okviru svojega mandata, ki je zagotavljanje cenovne stabilnosti. "A včasih izpolnjevanje našega mandata od nas zahteva, da presežemo standardne mehanizme monetarne politike," je poudaril. Danes se bosta o reševanju evropske dolžniške krize v Berlinu pogovarjala tudi italijanski premier Mario Monti in nemška kanclerka Angela Merkel.