Indeks SBI TOP se je v četrtek znižal petič zapored in desetič v zadnjih enajstih trgovalnih dneh. Njegova vrednost, ki se je komaj obdržala nad 600 točkami, je najnižja letos. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Indeks SBI TOP se je v četrtek znižal petič zapored in desetič v zadnjih enajstih trgovalnih dneh. Njegova vrednost, ki se je komaj obdržala nad 600 točkami, je najnižja letos. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Newyorški delniški indeks Dow Jones je v sredo med trgovanjem dosegel 14.546 točk (to je nov zgodovinski vrh), potem ko je iz ameriške centralne banke prišlo sporočilo, da bo Fed toliko časa vodil ultraohlapno denarno politiko, dokler se ne bo brezposelnost znižala pod 6,5 odstotka. Četrtkovo trgovanje se je na Wall Streetu začelo negativno - Dow Jones je v prvih 45 minutah izgubil okrog pol odstotka. Foto: Reuters

"Tečaj bo še padal. Banka potrebuje sanacijo, ki se že izvaja, vendar je vprašanje, kako in kdo bo zbral 100 milijonov evrov za dokapitalizacijo. Po moji oceni bo cena padla pod 0,50 evra. Res pa je, da od obstoječih več kot 90 tisoč delničarjev okoli 90 odstotkov delnice težko proda, saj so stroški pri enkratnem posredovanju bistveno višji od vrednosti samih delnic," je za MMC povedal Marko Pavlović iz GBD-ja. Lastnikom očitno preostane le še črni humor in tolažba, da delnice ne bodo več dolgo padale, saj nižje od nič evrov gotovo ne bodo šle.

97 odstotkov vložka je šlo po zlu
Ko so delnice začele pred več kot petimi leti kotirati na Ljubljanski borzi, je cena s 27 evrov (vrednost delnic v javni prodaji) porasla do skoraj 45 evrov. Marsikdo je takrat pričakoval nadaljnjo pot navzgor, motivirala pa ga je tudi nagrada v obliki dodatnih delnic. Toda finančna kriza in slabo vodenje banke sta poskrbela, da je tečaj začel strmo padati. V četrtek so se ob 56 tisoč evrih prometa (sklenjenih je bilo 92 poslov) delnice Nove KBM pocenile še za 14 odstotkov, tako da znaša neslaven rekord 0,78 evra. Kdor je v javni prodaji kupil za tisoč evrov delnic Nove KBM, znaša njegov vložek danes manj kot 30 evrov.

Tečaji delnic na Lj. borzi (21. marec):

GORENJE

+2,44 %

4,20 EUR

PETROL
-0,07 %

215,15

TELEKOM

-0,01 %

83,30
MERCATOR

-0,09 %

113,90
KRKA

-0,14 %

48,93

LUKA KOPER

-0,24 %

8,479

ZAV. TRIGLAV

-0,65 %

16,70

NOVA KBM

-14,10 %

0,78


Čakajoč na ukrepe nove vlade
Na Ljubljanski borzi so se tudi sicer v četrtek delnice večinoma pocenile, promet pa je bil spet izjemno nizek, saj ga niti s Krko (posli so se sklepali med 48,51 in 48,95 evra) ni bilo za 100 tisoč evrov. "Neposrednega vpliva izvolitve nove vlade ne bo čutiti, dokler ne bo ukrepov. Vlagatelji se bodo odzvali le na ukrepe, tako dobre kakor slabe. Napovedana privatizacija enega izmed podjetij že privablja pozornost malih vlagateljev, ki spremljajo dogajanje in špekulirajo. Res je, da ima država lastništvo v vseh glavnih panogah (bančništvo, zavarovalništvo, telekomunikacije, energetika, logistika) in s tem je treba preudarno upravljati. Le tako se bo privabilo vlagatelje na Ljubljansko borzo," je še povedal Pavlovič.

Slabi makroekonomski podatki

Na razvitih trgih je newyorški Dow Jones med včerajšnjim trgovanjem postavil rekord. Ciprski dogodki in nevarnost, da država bankrotira in zapusti evrsko območje, so streznili zlasti evropske vlagatelje, danes pa so bili objavljeni še marčevski indeksi nabavnih menedžerjev PMI za industrijski in storitveni sektor v evrskem območju, ki so razočarali analitike. Tudi v Nemčiji je bil indeks PMI slabši od napovedi, v industriji je celo padel pod mejo 50, ki je ločnica med rastjo in krčenjem. Frankfurtski delniški indeks DAX30, ki je dan začel pri 7.999 točkah, je do 15. ure izgubil več kot odstotek in pogledal pod 7.900 točk. Vrednost evra je okrog 1,29 dolarja, cena nafte brent pa okrog 108 dolarjev.