Apple je imel v drugem letošnjem četrtletju 6,9 milijarde dolarjev dobička, prihodek pa je znašal 35,3 milijarde. Podjetje je prodalo 31,1 milijona pametnih telefonov iPhone in 14,6 milijona tabličnih računalnikov iPad. Prodaja iPhonov je v ZDA v primerjavi z istim lanskim obdobjem porasla kar za 51 odstotkov, na Japonskem pa celo za 66 odstotkov. Foto: Reuters
Apple je imel v drugem letošnjem četrtletju 6,9 milijarde dolarjev dobička, prihodek pa je znašal 35,3 milijarde. Podjetje je prodalo 31,1 milijona pametnih telefonov iPhone in 14,6 milijona tabličnih računalnikov iPad. Prodaja iPhonov je v ZDA v primerjavi z istim lanskim obdobjem porasla kar za 51 odstotkov, na Japonskem pa celo za 66 odstotkov. Foto: Reuters
Elitni newyorški delniški indeks Dow Jones se je v torek le malenkostno zvišal. Med trgovanjem je prvič v zgodovini presegel mejo 15.600 točk. Foto: Reuters
Zlato po hudih letošnjih padcih okreva. V ponedeljek se je cena povzpela za več kot tri odstotke, kar se letos še ni zgodilo. Foto: Reuters

Največje tehnološko podjetje na svetu je v torek zvečer objavilo rezultate poslovanja med 1. aprilom in 30. junijem. Dobička je bilo za 6,9 milijarde dolarjev, kar je 22 odstotkov manj kot v istem lanskem obdobju. Ker so analitiki pričakovali nižji dobiček, so delnice v zunajborznem trgovanju pridobile pet odstotkov. Spomnimo, da so delnice od januarja padle za 20 odstotkov, saj se vlagatelji sprašujejo, kako bo Apple, ki ima v bilanci za neverjetnih 146,6 milijarde dolarjev gotovine oziroma kratkoročnih vrednostnih papirjev, odgovoril na vedno večjo konkurenco in na vedno nižje marže.

Kitajska obljublja, da bo rast vsaj sedemodstotna
Na delniških trgih je torkovo trgovanje prineslo nov rekord indeksa Dow Jones, ki je prvič pogledal nad 15.600 točk, dan pa končal pri 15.567 točkah (+0,14 odstotka). Vpliv na dogajanje na zahodnih borzah je imela spet Azija. Kitajski predsednik je poudaril, da bodo z vlaganji gospodarsko rast tudi v prihodnje obdržati nad sedmimi odstotki, medtem ko se po mnenju japonske vlade tretje največje svetovno gospodarstvo pomika proti okrevanju in se počasi končuje uničujoče obdobje deflacije.

Telefonica prevzema E-plus
Frankfurtski DAX30 (8.314 točk) se je včeraj malce znižal. Na pozitivni strani je najbolj izstopala 1,7-odstotna podražitev delnic Deutsche Telekoma, kar je posledica novice o novem prevzemu. Španski mobilni operater Telefonica, ta v Nemčiji nastopa pod imenom O2, je napovedal prevzem mobilnega operaterja E-plus, ki je v lasti nizozemskega KPN. Z združitvijo bosta O2 in E-Plus postala največji ponudnik mobilne telefonije v Nemčiji po številu uporabnikov.

V Turčiji zvišali ključno obrestno mero
Evro se je tretji dan zapored okrepil in se povzpel precej na 1,32 dolarja. Na zdrs dolarja vplivajo pričakovanja, da bo Fed naslednje leto začel zmanjševati obseg programa QE3, v okviru katerega mesečno odkupi za 85 milijard dolarjev obveznic. Ob tem omenimo, da je turška centralna banka včeraj ključno obrestno mero, po kateri si poslovne banke od nje sposojajo denar čez noč, zvišala prvič v skoraj dveh letih, in sicer za 25 bazičnih točk, na 7,25 odstotka.

Malce boljše razpoloženje v območju evra
V evrskem območju je zaupanje potrošnikov julija doseglo najvišjo raven v skoraj dveh letih, a je še vedno v negativnem območju, potem ko se je indeks z -18,8 povzpel na -17,4 točke. Tudi v Sloveniji se je zaupanje potrošnikov julija nekoliko izboljšalo. Donos ameriške desetletne obveznice znaša okrog 2,51 odstotka. 8. julija je bil donos že 2,755 odstotka, največ po avgustu 2011. Donos slovenske obveznice je 6,52-odstoten.

Zlato navzgor, srebro še bolj
Zlato je v ponedeljek doživelo največjo rast v zadnjih 13 mesecih, kar je tudi posledica tega, da so številni vlagatelji v strahu, da se bo zlato še dražilo, zapirali svoje kratke pozicije. Cena se je povzpela za dobre tri odstotke, še več, skoraj pet odstotkov in pol, pa je pridobilo srebro in se zavihtelo nad 20 dolarjev. Cena zlate unče je trenutno približno 1.340 dolarjev. Cena soda nafte vrste brent se je znižala pod 108 dolarjev.

Tečaji delnic na Lj. borzi (24. julij):

LUKA KOPER

+5,03 %

9,99 EUR

NOVA KBM+3,75 %

0,415

KRKA

+2,57 %

51,80
TELEKOM

+2,38 %

109,55
ZAV. TRIGLAV

+1,03 %

19,70

MERCATOR

+0,93 %

108,00

GORENJE

+0,88 %

4,45

PETROL

+1,42 %

215,00




V Ljubljani navzgor ob nizkem prometu
Rast na Ljubljanski borzi se nadaljuje, kar je posledica pričakovanj o privatizaciji nekaterih slovenskih blue-čipov. Indeks SBI TOP (+1,83 odstotka) se je v sredo drugi dan zapored povzpel za več kot odstotek, kar se ni zgodilo že tri mesece. Pri 638 točkah je spet višje, kot je bil na začetku leta, toda kaj, ko je bil promet zelo nizek. Še največ, 211 tisoč evrov, ga je bilo s Telekomovimi delnicami, ki so se podražile do 109,55 evra. Dobra dva odstotka je pridobila tudi Krka in dnevni vrh dosegla pri 51,85 evra.