Ljubljanska borza je v finančni krizi doživela veliko upostošenje, vodilni indeks SBI TOP pa je padel za več kot 80 odstotkov. Od lanskega poletja pa se je začel preobrat in SBI TOP je že skoraj 40 odstotkov nad zgodovinskim dnom. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ljubljanska borza je v finančni krizi doživela veliko upostošenje, vodilni indeks SBI TOP pa je padel za več kot 80 odstotkov. Od lanskega poletja pa se je začel preobrat in SBI TOP je že skoraj 40 odstotkov nad zgodovinskim dnom. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V Frankfurtu od 20. decembra ni enotne smeri. Indeks DAX se en dan zviša, drug dan zniža. Foto: Reuters

To je več, kot je znašal lanski pribitek elitnega newyorškega indeksa Dow Jones (7,3 %). "Vlagatelji so se vprašali, ali so podjetja res realno ovrednotena. Ugotovili so, da so izjemno podcenjena in zato primerna za nakup. V ospredju so špekulacije, kako bi se lahko prodala državna srebrnina. Slovenci smo nagnjeni k ekstremom, pretiravamo pri optimizmu in pri pesimizmu. Zdaj je trend pozitiven in očitno bi lahko bilo slabih časov konec. Tudi v naši borzni hiši smo se prilagodili in ponudili nova portfelja, ki vključujeta slovenske delnice in obveznice," je za Radio Slovenija v oddaji Studio ob 17h povedala Maja Lavrič, upravljalka premoženja pri NLB-ju, ki opozarja, da je promet še vedno precej nizek, večji vlagatelji pa težko dobijo omembe vredno količino delnic, če pri tem krepko ne premaknejo tečaja.

Prodajalci so se upehali
Sašo Stanovnik iz skupine Alta je poudaril, da se za nakupe zanimajo predvsem tuji institucionalni vlagatelji. Tudi na prodajni strani je opaziti spremembo: "V zadnjih mesecih so nekateri Slovenci, ki so že začeli obupavati in so prodajali pozicije z izgubo, rekli: morda pa le bo kakšen prevzem in bom raje počakal s prodajo." Ne strinja se , da so vsa podjetja na Ljubljanski borzi podcenjena: "V Alti imamo tudi prodajna priporočila, saj je nekaj podjetij, ki so draga, gotovo pa je še vedno nekaj zanimivih in podcenjenih podjetij." Stanovnik tudi opozarja, da dobički slovenskih podjetij niso okrevali tako hitro kot v Evropi, pozitivno presenečenje so le zavarovalnice.

Tečaji delnic na Lj. borzi (8. januar):

MERCATOR

+7,67 %

124,90 EUR

GORENJE

+5,61 %

4,33

TELEKOM

+1,95 %

101,95
KRKA

+1,84 %

56,00
LUKA KOPER

+1,08 %

9,40

ZAV. TRIGLAV

+0,33 %

18,30

PETROL

+0,00 %

255,00

NOVA KBM

+0,00 %

1,30


Kako dolgo še?
Kakor koli, v torek se je optimizem nadaljeval. Indeks SBI TOP (695 točk) je poskočil za dobra dva odstotka in se povsem približal 700 točkam. S Krkinimi delnicami je bilo za več kot milijon evrov prometa, posli pa so se sklepali pri 56,50 evra. Za kar sedem odstotkov je poskočil tečaj Mercatorja, saj naj bi se kmalu začel postopek nove prodaje "soseda". Cena je na koncu dosegla 124,90 evra. Od 5. decembra se je indeks SBI TOP le dvakrat znižal, v tem obdobju pa je pridobil 17,5 odstotka. Takšna visoka rast seveda ne more dolgo trajati. "Imam občutek, da je najugodnejši čas za nakupe delnic že za nami. Zdaj gre bolj za to, ali bomo ohranili ta pozitivni moment. Vemo pa, da gre lahko to zelo daleč, če se ustvari pozitivno ozračje za vlaganje," je povedal finančni analitik Andraž Grahek.

Vabljeni k poslušanju:

Studio ob 17h: Zgodbe s kapitalskih trgov.

Finančne krivulje na Valu 202: kaj priporoča baselski komite za bančni nadzor.

Amazonove delnice rekordno visoko
V ZDA se teden ni začel spodbudno. Dow Jones (13.384 točk) se je znižal za 0,38 odstotka. Vlagatelji so že v pričakovanju prvih objav poslovnih rezultatov zadnjega lanskega četrtletja. Na pozitivni strani izstopa spletni trgovec Amazon. Delnice so se podražile za 3,6 odstotka in dosegle rekordno raven, potem ko so pri Morgan Stanleyju zvišali njihovo ciljno vrednost. Frankfurtski DAX30 (7.750 točk) je bil sredi torkovega trgovanja v rahlem plusu. Vrednost evra je bila ob 13. uri 1,3125 dolarja. Stopnja brezposelnosti v območju evra se je novembra lani zvišala na rekordnih 11,8 odstotka, se je pa podjetniško razpoloženje decembra popravilo drugi mesec zapored, potem ko je prej skoraj eno leto nazadovalo. Dodajmo, da je Japonska napovedala kupovanje obveznic stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM.