Toyota si je po katastrofalnem potresu, ki je Japonsko prizadel marca 2011, opomogla in je v poslovnem letu 2012/13, ki se je končalo marca, več kot potrojila dobiček. Bilo ga je za 962 milijard jenov (7,4 milijarde evrov). V letu 2012 je bila Toyota spet največji avtomobilski proizvajalec na svetu in je z 9,7 milijona prodanimi avtomobili prehitela General Motors. Foto: EPA
Toyota si je po katastrofalnem potresu, ki je Japonsko prizadel marca 2011, opomogla in je v poslovnem letu 2012/13, ki se je končalo marca, več kot potrojila dobiček. Bilo ga je za 962 milijard jenov (7,4 milijarde evrov). V letu 2012 je bila Toyota spet največji avtomobilski proizvajalec na svetu in je z 9,7 milijona prodanimi avtomobili prehitela General Motors. Foto: EPA
Vrednost evra je bila ob 19. uri 1,317 dolarja. Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi je na začetku tedna spet poudaril, da bo osrednja evropska finančna ustanova še znižala ključno obrestno mero, če bo to potrebno. Foto: EPA

Kitajska je imela aprila 14,7-odstotno rast izvoza na letni ravni, kar je krepko nad pričakovano 9,2-odstotno rastjo. Uvoz je v primerjavi z lanskim aprilom porasel za 16,8 odstotka. Presežka izvoza nad uvozom je bilo za 18,16 milijarde dolarjev, potem ko je imela Kitajska marca letos presenetljiv primanjkljaj za 0,88 milijarde dolarjev. V Evropi je tudi najbolj bikovsko naravnane analitike presenetila 1,2-odstotna marčevska rast nemške industrijske proizvodnje na mesečni ravni (pričakovanja so govorila o rahlem padcu), veseli pa tudi rast naročil in okrevanje v gradbenem sektorju, kar je dober znak za naslednje mesece.

Toyota več kot potrojila dobiček
Delnice na vodilnih evropskih borzah so nadaljevale pot navzgor in sledile Wall Streetu, kjer je v torek Dow Jones prvič v zgodovini dan končal nad 15 tisoč točkami. Veselijo tudi nekatere pozitivne objave vodilnih družb. Toyota je v marca končanem poslovnem letu več kot potrojila dobiček, nizozemska bančno-zavarovalniška skupina ING je v prvem četrtletju dobiček več kot podvojila, analitike pa so presenetile tudi bilance podjetja Henkel, zato so delnice poskočile za pet odstotkov.

Petodstotni padec delnic Man. Uniteda
Trg je zelo pozitivno sprejel tudi rezultate nemškega Telekoma, čeprav je dobiček iz poslovanja v prvih treh letošnjih mesecih nazadoval za 4,3 odstotka. Pričakovano so občutno - za več kot pet odstotkov - padle delnice Manchester Uniteda, potem ko je iz slovitega nogometnega kluba prišla novica, da se trenersko obdobje Alexa Fergusona končuje. Borzni trgovci so povedali, da je dogodek podoben smrti Steva Jobsa, ko so posledično Applove delnice zanihale navzdol. Delnice Manchester Uniteda, katerega tržna vrednost je tri milijarde dolarjev, so od lanskega avgusta, ko je klub v New Yorku izvedel javno prodajo, sicer pridobile skoraj 35 odstotkov.

Vlagatelji zlatu obrnili hrbet

Cena zlata je slabih 1.470 dolarjev in je tako približno 10 odstotkov nad dveletnim dnom, doseženim 16. aprila. Sredstva v največjem zlatem skladu SPDR Gold Trust, ki ga upravlja milijarder John Paulson, so ta teden zrsnila najnižje v zadnjih štirih letih. V prejšnjem mesecu, ko je zlato uradno vstopilo v medvedje območje (to se zgodi, kadar je posamezna naložba 20 odstotkov oddaljena od rekorda), je vrednost sredstev sklada SPDR Gold Trust padla za 12 odstotkov, kar je največ od ustanovitve leta 2004. Če ne bo preobrata, bo zlato letos prvič po l. 2000 leto končalo nižje, kot ga je začelo.

Tečaji delnic na Lj. borzi (8. maj):

TELEKOM

+0,09 %

98,99 EUR

MERCATOR
+0,09 %

112,60

GORENJE

-0,47 %

4,255
KRKA

-1,45 %

48,30
LUKA KOPER

-3,12 %

7,75

PETROL

-4,00 %

228,95

NOVA KBM

-5,28 %

0,70

ZAV. TRIGLAV

-7,93 %

19,04


Mercator napovedal odpuščanje

Na Ljubljanski borzi je bilo v sredo opaziti unovčevanje dobičkov, potem ko je indeks SBI TOP v ponedeljek pri 650 točkah dosegel najvišjo raven v zadnjih treh mesecih. Tokrat se je znižal za 2,6 odstotka, kar je zlasti posledica padca Triglavovih in Petrolovih delnic. Triglav, katerega tečaj se je od februarja do maja povzpel za dobrih 40 odstotkov, je padel na 19 evrov. Pocenitvi so ubežale le Telekomove (s 332 tisoč evri so bile najprometnejše) in Mercatorjeve delnice. Mercator napoveduje, da bo do poletja število zaposlenih znižal morda tudi za tisoč.