Funt je konec junija, takoj po brexitu, za nekaj časa zdrsnil pod 1,30 dolarja, se nato okrepil, zdaj pa spet izgublja in je v torek zdrsnil vse do 1,2718 dolarja. Foto: Reuters
Funt je konec junija, takoj po brexitu, za nekaj časa zdrsnil pod 1,30 dolarja, se nato okrepil, zdaj pa spet izgublja in je v torek zdrsnil vse do 1,2718 dolarja. Foto: Reuters
Kakšna bo usoda finančnih trgov v prihodnje, bo v veliki meri odvisno od ameriške centralne banke. Verjetnost, da bo Fed že na naslednjem sestanku (1. in 2. novembra) zvišal obresti, je le nekaj več kot 20-odstotna, medtem ko je verjetnost za decembrski dvig 60-odstotna. Foto: Reuters
Tokio
Tokijski delniški indeks Nikkei je letos izgubil okrog 13 odstotkov, a naj bi se padanje ustavilo. Analitiki, ki jih je anketiral Reuters, napovedujejo, da bo od danes do konca leta 2017 Nikkei pridobil enajst odstotkov. Foto: Reuters
Petrol
Petrolove delnice so po šestih letih spet dosegle 320 evrov. Foto: BoBo

Funt je spet na udaru, potem ko je britanska premierka Theresa May napovedala, da bo začetek brexita sprožila do konca marca 2017. Včeraj je bilo treba za funt plačati le še 1,2718 dolarja, najmanj po letu 1985, prav mogoče pa je, da bomo v bližnji prihodnosti videli padec pod 1,25 dolarja. Število stav, s katerimi tvegani hedge skladi stavijo na nadaljnji padec britanske valute, je najvišje v zadnje pol leta. Mayeva se v izjavi za BBC ni pretirano vznemirjala, poudarila je, da gredo valute enkrat gor, drugič dol in da je britansko gospodarstvo močno, rast pa višja od pričakovanj.
Google predstavil nov pametni telefon
Depreciacija funta je blagodejno vplivala na londonski delniški trg, pridobivale so seveda predvsem delnice podjetij, ki veliko dobička ustvarijo v tujini, na primer Royal Dutch Shell in British American Tobacco. Elitni indeks FTSE100 (7.074 točk) se je zvišal za 1,3 odstotka in se prvič po 16 mesecih povzpel nad 7.000 točk. Tudi frankfurtski DAX30 se je ponašal z več kot enoodstotno rastjo, potem ko so BMW-jeve delnice poskočile za več kot tri odstotke. V New Yorku je dan zaznamoval Google, ki je predstavil nov pametni telefon Pixel, odmevale pa so tudi špekulacije, da naj bi se Disney pripravljal na prevzem podjetja Netflix, ki ponuja videostoritve.
Leta 2017 ni pričakovati visokih donosov
Medtem so že na voljo prve napovedi, kakšno naj bi bilo borzno leto 2017. Agencija Reuters je v raziskavo vključila več kot 200 analitikov, ki se strinjajo, da se bo nadaljevala zmerna rast, vendar le, če ameriška centralna banka ne bo agresivneje zaostrovala denarne politike. Po mnenju analitikov bo newyorški indeks S & P 500 letošnje leto končal pri približno isti vrednosti, kot je zdaj, kar bi pomenilo šestodstotno letno rast. Podobna rast naj bi bila tudi v letu 2017. Malce višje donose (11 odstotkov od danes do konca leta 2017) je pričakovati v Tokiu, medtem ko bo Evropa, posebej London (zaradi posledic brexita), prej izgubljala kot pridobivala.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi (4. oktober):

PETROL

+3,41 %

316,95 EUR
TELEKOM

+2,80 %

73,00
GORENJE+2,68 %8,01
ZAV. TRIGLAV+0,45 %22,40
LUKA KOPER

+0,22 %

22,905
SAVA RE

-0,36 %

13,72
KRKA-1,38 %59,50
INTEREUROPA-2,62 %1,041


Brazilija v krizi, delnice pa navzgor
Med trgi v razvoju naj bi se še naprej obrestovalo vlaganje v brazilske delnice. Brazilski delniški trg se je namreč končno rešil "depresivnega objema" in je letos od januarskega dna poskočil za okrog 50 odstotkov. V naslednjem letu naj bi osrednji indeks Bovespa nadaljeval rast, ki pa bo manj kot 10-odstotna. Navsezadnje bo brazilski BDP letos padel še za okrog štiri odstotke, brezposelnost je še vedno nad desetimi odstotki, inflacija pa z devetimi odstotki daleč nad željami domače centralne banke. Da je Brazilija v krizi, kaže tudi prodaja vozil v letošnjih prvih šestih mesecih, ki je nazadovala kar za 25 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani.

Negativni obeti za zlato
Nafta brent se je zvišala nad 51 dolarjev za 159-litrski sod, zlato pa je zadnje čase v nemilosti vlagateljev. Cena je zdrsnila pod 1.300 dolarjev za 31,1-gramsko unčo, potem ko je predsednik Fedove podružnice v Richmondu pozval centralno banko, naj zviša obrestno mero, preden se bo inflacija razbohotila, sicer bo treba močneje "potegniti ročno zavoro". Za tiste, ki stavijo na rast zlata, je vsakršno zviševanje obrestne mere seveda neugodno. Pri finančni družbi RBC Capital Markets menijo, da je zlato z letošnjo 24-odstotno rastjo že povedalo svoje in da kakšnih pozitivnih presenečenj ni več pričakovati. Tudi pri banki UBS so kratkoročno razpoloženi negativno, ko gre za cene zlata.
Petrol najvišje v zadnjih šestih letih
Na Ljubljanski borzi je indeks SBITOP (741 točk) v torek pridobil odstotek. "Zadnja četrtina letošnjega leta se je začela dobro le za delničarje Petrola, kjer se je v torek cena povzpela vse do 320 evrov, kar se ni zgodilo že šest let. Pomembno težo k potrditvi 24-odstotne rasti tečaja v letošnjem letu zna prispevati informacija o doseženi prodajni ceni paketa nekaj več kot 1,5 odstotka izdajatelja družbe Petrol, d. d., pri čemer se rok za oddajo ponudb izteče to sredo. Po dinamičnem zaključku trgovanja v tretjem četrtletju s Krkinimi delnicami je ta v zadnjih dveh trgovalnih dneh vidno opešala, cena pa je spet pod 60 evri," je dogajanje komentiral Anže Habjan iz Ilirike.