Newyorški delniški indeks Dow Jones je prejšnji teden pridobil 0,4 odstotka, v  prihodnjih dneh pa bo marsikaj odvisno od četrtletnih dobičkov, ki jih te dni objavljajo ameriške korporacije. Foto: Reuters
Newyorški delniški indeks Dow Jones je prejšnji teden pridobil 0,4 odstotka, v prihodnjih dneh pa bo marsikaj odvisno od četrtletnih dobičkov, ki jih te dni objavljajo ameriške korporacije. Foto: Reuters

Politična kriza in velika verjetnost predčasnih volitev sta očitno močno prestrašila vlagatelje, ki so bili prej zaradi napovedane privatizacije slovenskih podjetij zelo optimistični. V ponedeljek so se v prvi kotaciji vse delnice pocenile, najbolj, za okrog šest odstotkov, Gorenjeve, Telekomove in Triglavove. S Telekomom je bilo za 800 tisoč evrov prometa, cena je zdrsnila do 85,01 evra. Več prometa je bilo le s Krko, ki je padla do 51,8 evra.

Tečaji delnic na Lj. borzi (14. januar):

NOVA KBM

-2,60 %

1,23 EUR

KRKA

-2,60 %

52,00

PETROL

-3,02 %

225,00
MERCATOR

-3,85 %

125,00
LUKA KOPER

-4,40 %

8,71

TELEKOM

-5,88 %

88,00

ZAV. TRIGLAV

-5,88 %

16,00

GORENJE

-5,38 %

232,00


Na obvezniškem trgu nobene "kazni" za Slovenijo
Donos slovenske 10-letne obveznice se ni bistveno spremenil in znaša 4,72 odstotka. Primož Cencelj iz podjetja KD Skladi meni, da tujina političnih zapletov še ni kaznovala, prepričan pa je, da bi ob padcu vlade pribitki na naše obveznice narasli. In potem? "Vse bi bilo odvisno od odgovora. Najbolj negativno bi vplivale predčasne volitve, če bi imela tehnično vlado, pa to ne bi smel biti signal na slabše, prej na boljše," je Primož Cencelj povedal za Radio Slovenija.

Frankfurt blizu letošnjega vrha
Vodilne evropske borze so teden začele spodbudno. Frankfurtski delniški indeks DAX30 se je povzpel za več kot pol odstotka in se povsem približal letošnjemu vrhu, ki znaša 7.789 točk. Delnice zavarovalnice Münchener Rück so se podražile za okrog dva odstotka, potem ko so jih analitiki banke Barclays ugodno ovrednotili.

Finančne krivulje na Valu 202:


- japonska vlada želi s spodbujevalnimi ukrepi povzročiti dvig BDP-ja za dva odstotka.

- kitajska inflacija je bila decembra zaradi dviga cen hrane (zlasti zelenjave) višja od pričakovanj.




Evro najvišje v enajstih mesecih
Evro je porasel do 1,3404 dolarja, kar je največ po februarju 2012. Cena nafte vrste brent se je spet povzpela nad 111 dolarjev. Vzroki za rast so zlasti na strani ponudbe, med drugim tudi podatek, da je Savdska Arabija decembra zmanjšala proizvodnjo nafte. Premija brenta nad lahko nafto se je znižala na 17 dolarjev, kar je najmanj po septembru.