Volkswagnove delnice so se sicer v torek pocenile za več kot odstotek, toda vseeno so na nakupnem seznamu številnih analitikov. V Reutersovi raziskavi jih je med 29 analitiki kar 22 menilo, da so delnice vredne nakupa. Drugače je pri Fiatovih delnicah. Od 26 analitikov so le trije priporočili njihov nakup, enajst pa prodajo. Foto: Volkswagen
Volkswagnove delnice so se sicer v torek pocenile za več kot odstotek, toda vseeno so na nakupnem seznamu številnih analitikov. V Reutersovi raziskavi jih je med 29 analitiki kar 22 menilo, da so delnice vredne nakupa. Drugače je pri Fiatovih delnicah. Od 26 analitikov so le trije priporočili njihov nakup, enajst pa prodajo. Foto: Volkswagen
S Telekomovimi delnicami so se najnižji posli sklepali pri 84,1 evra, kar je najmanj v tem mesecu.
Cena nafte vrste brent znaša okrog 110 dolarjev. Foto: EPA

Italija je vlagateljem ponudila 12-mesečne zakladne menice, pri čemer je bila povprečna obrestna mera 1,28-odstotna. To je nekoliko več kot ob dražbi 26. februarja, ko je bila obrestna mera 1,094-odstotna. Na sekundarnem trgu znaša donosnost najbolj opazovane desetletne obveznice približno 4,60 odstotka. Spomnimo, da je takoj po parlamentarnih volitvah, ki so bile konec februarja, donosnost porasla do 4,90 odstotka. Vlagatelji seveda še naprej pozorno spremljajo italijansko politično krizo, potem ko razplet volitev nobeni stranki ni omogočil prepričljive večine. Tretje največje evropsko gospodarstvo se sooča z recesijo, v zadnjem lanskem četrtletju je BDP upadel že šesto četrtletje zapored, in sicer za 0,9 odstotka. Lanski padec gospodarske dejavnosti naj bi bil 2,4-odstoten. Veliko težavo predstavlja zadolženost - letošnji italijanski dolg naj bi dosegel kar 128 odstotkov BDP-ja.

Dow Jones peti dan zapored postavil rekord
Na začetku tedna so se na delniških trgih občutno pocenile delnice italijanskih finančnih institucij, na delniška gibanja na Wall Streetu pa italijanske težave niso vplivale. Elitni Dow Jones je v ponedeljek nadaljeval niz postavljanja rekordnih vrednosti. Povzpel se je za tretjino odstotka, na 14.447 točk. Letos se je njegova vrednost povzpela že za deset odstotkov. Boeingove delnice so se podražile za dva odstotka in dosegle najvišjo raven po maju 2008, potem ko je podjetje sporočilo, da bo zaradi močnega povpraševanja zvišalo proizvodnjo letal za komercialne lete. Delnice kanadskega podjetja BlackBerry so poskočile za 14 odstotkov. Zasluge gredo novici, da bo AT&T v ZDA 22. marca začel prodajati BlackBerryjev novi pametni telefon Z10.

Funt v primerjavi z dolarjem najnižje v dveh letih in pol
Vodilne evropske borze v torek dopoldne niso imele moči, da bi postavile nov štiriinpolletni rekord. Razpoloženje je med drugim pokvarila novica, da je v Veliki Britaniji januarja proizvodna dejavnost upadla najbolj po juniju. To je obremenilo tudi britanski funt, ki je v primerjavi z ameriškim dolarjem padel na več kot dveinpolletno dno - na 1,4832 dolarja. Številni zdaj pričakujejo, da bo Bank of England prisiljena po zgledu ameriške centralne banke v kratkem najaviti nove spodbujevalne ukrepe, najverjetneje v obliki obsežnega odkupovanja obveznic, mesečno vrednega 25 milijard funtov. Britanska valuta je letos zelo na udaru in je v primerjavi z dolarjem in evrom izgubila okrog osem odstotkov.

Tečaji delnic na Lj. borzi (12. marec):

ZAV. TRIGLAV

+0,61 %

16,50 EUR

KRKA
+0,08 %

51,60

NOVA KBM

+0,08 %

1,331
MERCATOR

+0,00 %

115,00
GORENJE

+0,00 %

4,20

LUKA KOPER

+0,00 %

8,42

PETROL

-0,02 %

215,60

TELEKOM

-1,61 %

84,10


Nizka inflacija v Nemčiji
Nemčija je imela februarja 0,6-odstotno inflacijo, na letni ravni pa je padla na vsega 1,5 odstotka, kar je najmanj v zadnjih dveh letih. Strahovi, da bo ekspanzivna politika Evropske centralne banke povzročila nebrzdano rast cen, so tako za zdaj povsem neupravičeni. Frankfurtski delniški indeks DAX30 (7.988 točk), ki je v petek med trgovanjem presegel mejo 8.000 točk, je bil ob 14. uri pri izhodiščni vrednosti. Na Japonskem so torkovo trgovanje sklenili negativno. Po kar osmih zaporednih dneh rasti, ki so indeks Nikkei (12.461 točk) ponesle najvišje po septembru 2008, je elitni indeks japonskih delnic izgubil 0,3 odstotka. Na Ljubljanski borzi se je indeks SBI TOP (617 točk) zaradi 1,6-odstotne pocenitve Telekomovih delnic znižal za 1,17 odstotka. S Krko je bilo za pol milijona evrov prometa, cena je nihala med 51,30 in 51,78 evra.

Uspešna dražba, ki pa še ne pomeni veliko
Tudi Slovenija se je uspešno kratkoročno zadolžila, in to ceneje kot na prejšnji dražbi. Država je na dražbi tri- in šestmesečnih zakladnih menic zbrala 110 milijonov evrov, ponudba pa je znatno presegla povpraševanje. "Te dražbe niso pravi test vzdržnosti javnih financ in pogojev, pod katerimi se lahko dolgoročno financira proračun, saj gre za izjemno kratko ročnost," je za Radio Slovenija povedal analitik Andraž Grahek. Pravi test Slovenijo čaka junija, ko zapadejo 18-mesečne menice in menice krajše ročnosti v skupni vrednosti več kot milijarda evrov.