Pri Goldman Sachsu menijo, da so delnice tako v ZDA kot v Evropi večinoma previsoko ovrednotene, zato bi lahko do novembra doživele okrog desetodstotni padec, potem pa bo veliko odvisno od razpleta ameriških predsedniških volitev. Foto: Reuters
Pri Goldman Sachsu menijo, da so delnice tako v ZDA kot v Evropi večinoma previsoko ovrednotene, zato bi lahko do novembra doživele okrog desetodstotni padec, potem pa bo veliko odvisno od razpleta ameriških predsedniških volitev. Foto: Reuters
Samsung
Applove delnice so od prejšnje srede, ko je največje ameriško podjetje po tržni kapitalizaciji objavilo četrtletne poslovne rezultate, poskočile za devet odstotkov, a so še vedno malce pod vrednostjo, pri kateri so začele leto 2016. Samsungove delnice so medtem letos za skoraj 20 odstotkov v plusu. Samsung je včeraj predstavil nov pametni telefon Galaxy Note 7, ki uporabniku med drugim ponuja možnost odklepanja zaslona z bralnikom šarenic. Foto: Reuters
Vrednost delnic nemške banke Commerzbank je v torek padla za skoraj desetino, tečaj pa je pri 5,23 evra na rekordno nizki vrednosti. Podobno velja tudi za Deutsche Bank, ki kotira le še pri 11,20 evra. Vzrok za zadnje pocenitve obeh omenjenih delnic so slabi četrtletni rezultati, poleg tega pa delnic Deutsche Bank od naslednjega tedna ne bo več v sestavi elitnega delniškega indeksa Stoxx Europe 50. Foto: EPA

Frankfurtski delniški indeks DAX30 (10.144 točk) se je v torek znižal za skoraj dva odstotka, v New Yorku pa so delnice v povprečju padle za dve tretjini odstotka. Potem ko je julija indeks S & P 500 (2.157 točk) zaradi spodbudnih makroekonomskih podatkov in četrtletnih dobičkov ameriških družb, ki so bili boljši od pričakovanj, pridobil 3,6 odstotka in je še v ponedeljek dopoldne postavil rekordno vrednost, se je krivulja torej obrnila navzdol.
Dow Jones sedmič zapored navzdol
Elitni Dow Jones se je včeraj znižal sedmič zapored, kar je najdaljši negativni niz v enem letu. Na pesimizem je vplival tudi podatek, da je julijska prodaja avtomobilov v ZDA nazadovala močneje od pričakovanj, tako da avtomobilska industrija po šestletni rasti prodaje ne najde več poti navzgor. Tako kot delniški indeksi, torej. Nič nenavadnega ne bi bilo, če bi bili tudi naslednji tedni na borzah obarvani rdeče. Pri Goldman Sachsu menijo, da so delnice tako v ZDA kot v Evropi večinoma previsoko ovrednotene, zato bi lahko do novembra doživele okrog desetodstotni padec.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi (2. avgust):

INTEREUROPA

+4,44 %

0,94 EUR
SAVA RE

+0,42 %

14,41
TELEKOM+0,12 %72,11
KRKA+0,00 %60,00
ZAV. TRIGLAV

-0,17 %

23,83
PETROL

-0,72 %

274,10
LUKA KOPER-1,31 %22,60
GORENJE-2,89 %7,38



Na trgu še naprej preveč nafte
Ameriška lahka nafta je prvič po aprilu pogledala pod 40 dolarjev za 159-litrski sod, medtem ko je treba za brent plačati le še 41,51 dolarja. Potem ko so februarja cene zdrsnile pod 30 evrov, je sledilo silovito okrevanje in konec maja je nafta švignila nad 50 dolarjem, potem ko je bilo veliko težav z dobavo iz Kanade, Nigerije in Libije. A višje cene so očitno proizvajalce opogumile, da so na trg začele pošiljati še več nafte (prejšnji mesec je bila proizvodnja v državah članica Opeca rekordna in je dnevno dosegala po 33,41 milijona sodov), kar je trg, ki je kazal prve znake uravnoteženja, spet pahnilo v občutne presežke ponudbe nad povpraševanjem.
Pod 30 verjetno ne bo šlo
Julija je nafta strmoglavila za 15 odstotkov, avgusta se pot navzdol nadaljuje. Nafta je kljub vsemu še vedno več kot 50 odstotkov nad 12-letnim dnom, kjer je bila pozimi, vendar istočasno več kot 20 odstotkov pod letošnjim vrhom, s čimer je tehnično v medvedjem trendu. Hedge skladi so v tednu do 26. julija število stav na rast nafte oklestili na petmesečni minimumu. Pri francoski banki Societe Generale pričakujejo, da bo nafta še pod prodajnim pritiskom, vendar da ne bo padla na 27 dolarjev, kjer je bila na začetku letošnjega leta.

Kdo nas sploh jemlje resno?
Indeks SBITOP (716 točk), ki je v petek dosegel najvišjo vrednost v zadnjih treh mesecih, je včeraj izgubil pol odstotka. Gorenjeve delnice, ki so jo prejšnji teden podžgala ugibanja, ali bo Panasonic prevzel Gorenje, so se tokrat pocenile za skoraj tri odstotke. "Morda so to samo govorice. Bi pa morebiten prevzem seveda pozitivno vplival na celotno borzo," je povedal Mihajlo Todurov iz Vzajemci skupine. Tečaj Krke se je spet povzpel na 60 evrov:

"Krki je v drugem četrtletju dobiček zaradi neugodnih tečajnih razmerij upadel skoraj za polovico. Glavna težava Ljubljanske borze kljub vsemu ostaja nizka likvidnost. Glavno gibalo rasti bi lahko bilo nadaljevanje privatizacijskega postopka, vendar je vprašljivo, ali bi tuji vlagatelji to namero jemali resno, saj smo se v preteklih letih (pre)večkrat izkazali kot neresen prodajalec," je še dodal Mihajlo Todurov.