ZDA so v pričakovanju predsedniških volitev, kar se opaža tudi na delniških trgih. Vlagatelji nočejo staviti preveč in bodo raje počakali, dokler ne bo znano, kdo bo naslednja štiri leta v Beli hiši. Vseeno je v ponedeljek borza Nasdaq krenila navzgor, saj je indeks Nasdaq (2.999 točk) po zaslugi 1,4-odstotne rasti Applovih delnic pridobil 0,59 odstotka. Foto: Reuters
ZDA so v pričakovanju predsedniških volitev, kar se opaža tudi na delniških trgih. Vlagatelji nočejo staviti preveč in bodo raje počakali, dokler ne bo znano, kdo bo naslednja štiri leta v Beli hiši. Vseeno je v ponedeljek borza Nasdaq krenila navzgor, saj je indeks Nasdaq (2.999 točk) po zaslugi 1,4-odstotne rasti Applovih delnic pridobil 0,59 odstotka. Foto: Reuters
Evro ostaja pod 1,28 dolarja, saj devizni trgovci čakajo sredino glasovanje v grškem parlamentu o novem varčevalnem svežnju. Nafta vrste brent se je zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu v ponedeljek odlepila od skoraj štirimesečnega dna in podražila za več kot dva odstotka, v torek pa so bili kupci pripravljeni za 159-litrski sod plačati več kot 108 dolarjev. Foto: Thinkstock
Apple je v petek začel prodajati iPad mini in prve prodajne številke so spodbudne. Foto: Reuters

Tako je agenciji Reuters pripovedoval 38-letni Grk, ki dela v restavraciji v središču Aten. Stanje v Grčiji je kaotično, stavke se po novem svežnju varčevalnih ukrepov vrstijo, šole so zaprte, ljudje so obupani. Grški parlament naj bi v sredo sprejel nove varčevalne ukrepe, ki predvidevajo tudi nadaljnja odpuščanja v javnem sektorju. Država mora sprejeti takšne ukrepe v zameno za pomoč. 16. novembra namreč zapade v posojilo pet milijard, državna blagajna pa je prazna.

Finančne krivulje na Valu 202:

V tretjem četrtletju je bil padec povpraševanja po posojilih v bankah evrskega območju kar 28-odstoten, četrtletje prej pa 25-odstoten.



DAX nadoknadil ponedeljkove izgube

Finančni trgi so se na grško tragedijo že precej dobro privadili in jih nič ne more več presenetiti. Frankfurtski delniški indeks DAX30 (7.370 točk; +0,65 %) je v torek do 13. ure več kot nadoknadil tisto, kar je izgubil v ponedeljek. Po novici, da se utegne Lufthansa povezati s Turkish Airlines, kar bi lahko ustvarilo največjo letalsko družbo na svetu, so se Lufthansine delnice podražile za dobra dva odstotka. Po ponedeljkovem unovčevanju dobičkov so šle navzgor tudi BMW-jeve delnice.

BMW s 16 odstotki več dobička
Bavarski proizvajalec prestižnih avtomobilov je v tretjem četrtletju ustvaril za 1,289 milijarde evrov čistega dobička (+16 odstotkov) in s tem občutno presegel napovedi analitikov, ki so pričakovali okrog 1,1 milijarde dobička. Prihodki so se v primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem povečali za 14 odstotkov, na 18,82 milijarde. Po vsem svetu je BMW od 1. julija do 30. septembra prodal 435.000 avtomobilov. Direktor Norbert Reithofer napoveduje, da bo letošnje leto tako po prodaji kot po dobičku rekordno.

Apple prodal tri milijone mini iPadov

Newyorška borza vrednostnih papirjev je teden začela zelo mirno, saj vlagatelji tik pred ameriškimi volitvami nočejo tvegati preveč. Dow Jones (13.112 točk) je pridobil 0,15 odstotka. Applove delnice, ki so od 21. septembra izgubile 17 odstotkov, so okrevale in se povzpele za 1,4 odstotka. Apple je konec tedna prodal tri milijone primerkov nove naprave iPad mini, kar je več od pričakovanj. Kaže, da se bo kljub višji ceni dobro pozicioniral tudi na trgu 7,9-inčnih "tablet", kjer ima močno konkurenco v Amazonu, Googlu in Samsungu.

Visok skok prodaje tabličnih računalnikov
V tretjem četrtletju je Applov delež na trgu tabličnih računalnikov s 66 zdrsnil na okrog 50 odstotkov. V tem obdobju je bilo po vsem svetu prodanih 27,8 milijona tabličnih računalnikov oziroma 50 odstotkov več kot v istem lanskem obdobju. Samsung je v tretjem četrtletju prodal 5,1 milijona naprav in s tem podvojil svojo prodajo. Tudi Amazonu je tržni delež občutno porasel, in sicer s 4,8 na 9 odstotkov.

Tečaji delnic na Lj. borzi (6. november):

NOVA KBM

+3,25 %

1,27 EUR

PETROL

+1,90 %

214,00

MERCATOR

+1,73 %

114,95

KRKA

+1,58 %

48,20

TELEKOM

+0,14 %

78,00

ZAV. TRIGLAV

-1,12 %

15,03

GORENJE

-3,15 %

4,30

LUKA KOPER

-3,55 %

7,61


Rast Krke, Petrola in Mercatorja
Na Ljubljanski borzi po visoki septembrski rasti spet prevladuje rdeča barva, kar glede na politično dogajanje pri nas ni presenetljivo. Bonitetna agencija S & P je napovedala možnost novega znižanja bonitetne ocene Slovenije. Ta za zdaj ostaja pri A, a bi se lahko znižala za eno ali več stopenj, če se bo sposobnost države za izvedbo ključnih reform zmanjšala. Indeks SBI TOP (590 točk) je sicer v torek po dveh negativnih dnevih spet porasel, in sicer za odstotek, potem ko so se Petrolove, Mercatorjeve in Krkine (z 1,32 milijona evri daleč najprometnejše) delnice podražile za več kot odstotek in pol.