Program predvideva subvencioniranje letaliških pristojbin za tri mednarodna letališča – v Ljubljani, Mariboru in Portorožu. Foto: BoBo
Program predvideva subvencioniranje letaliških pristojbin za tri mednarodna letališča – v Ljubljani, Mariboru in Portorožu. Foto: BoBo

Infrastrukturno ministrstvo je za STA potrdilo, da so v Bruslju prižgali zeleno luč za vladni program subvencij. Razpis bodo po napovedih ministrstva objavili v najkrajšem mogočem času.

Podlago za dodelitev državne pomoči letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih neposrednih letalskih prog daje letos sprejeti zakon o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti.

Vlada je medtem na današnji dopisni seji ta projekt uvrstila v veljavni načrt razvojnih programov 2023-2026, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Program sta pripravili ministrstvi za infrastrukturo in za gospodarstvo. Z njim želita povečati letalsko povezljivost države, saj je okrevanje letalskega prometa v Sloveniji po pandemiji covida-19 zelo slabo.

Pri tem sta se združila negativna učinka pandemije in propada letalskega prevoznika Adrie Airways, je na marčni novinarski konferenci ob predstavitvi programa povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Program predvideva subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin na treh mednarodnih letališčih v Sloveniji (Ljubljana, Maribor in Portorož) za prevoznike, ki bodo vzpostavili polete na razpisanih povezavah.

Upravičeni prevozniki bodo subvencije prejeli na podlagi trimesečnih poročilih o opravljenih letih in o številu prepeljanih potnikov.

Sorodna novica Reševanje slabe letalske povezljivosti Slovenije – v prvem krogu bo subvencioniranih deset povezav

Na prvem seznamu deset prog

Po programu bo na prvem prednostnem seznamu skupno 10 prog, in sicer štiri za polete na končno destinacijo – Bruselj, Skopje, Praga in Berlin –, ter šest za polete na letališča, od koder bodo lahko potniki leteli naprej, to so Dunaj, København, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki.

Če bo po prvem krogu ostalo še kaj razpoložljivih sredstev, bodo razpisane subvencije za povezave z Rimom, Stockholmom, Oslom, Barcelono, Lizbono, Prištino in Parizom.

Na voljo 5,6 milijona evrov na leto

Če bo tudi po drugem krogu ostalo še kaj denarja, pa bodo subvencionirane povezave z vsemi destinacijami na ozemlju skupnega evropskega zračnega prostora (ECAA), kamor spadajo države Evropske unije, Norveška in Islandija ter Albanija, BiH, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija in Kosovo.

Program predvideva subvencioniranje povezav za tri leta. Na voljo bo 5,6 milijona evrov letno, skupno torej 16,8 milijona evrov. Sredstva so v proračunu ministrstva za infrastrukturo že zagotovljena.