Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila novembra pri 2,4 odstotne točke. Na mesečni ravni se je vrednost kazalnika spustila za 1,7 odstotne točke, na letni pa za 7,6 odstotne točke, pravijo na državnem statističnem uradu.

Foto: Surs
Foto: Surs

Znižanje statistični urad pripisuje kazalnikom zaupanja v predelovalnih dejavnostih, za 0,7 odstotne točke, trgovini na drobno, za 0,7 odstotne točke in med potrošniki za 0,5 odstotne točke. Večina kazalnikov stanj in pričakovanj se je glede na pretekli mesec poslabšala, izjema je bil kazalnik pričakovani poslovni položaj, ki se je nekoliko izboljšal.

Od januarja je vrednost kazalnika padla že za 9,7 odstotne točke in se je tako že precej približala dolgoletnemu povprečju, še navajajo statistiki. Od dolgoletnega povprečja je vrednost višja le še za 2,7 odstotne točke. Gospodarsko razpoloženje je bilo nazadnje tako negativno konec leta 2014.

Na letni ravni se je vrednost kazalnika novembra poslabšala za 7,6 odstotne točke, znižanje pa je posledica negativnih vplivov kazalnikov zaupanja v vseh opazovanih dejavnostih.

Foto: Surs
Foto: Surs